Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kingova vysoká škola písania

.anton Vydra .kultúra .knižnica

Tú knihu som obdivoval od okamihu, ako som si ju prvýkrát prečítal. Bola to najlepšia vysoká škola písania – pre mňa i pre tých, ktorým som ju odporúčal: kolegom, študentom, známym. Dnes vychádza po osemnástich rokoch konečne aj v slovenskom preklade.

to, že sa klasikou stane kniha ako táto, bolo ešte donedávna nepredstaviteľné. Kniha, o ktorej sa nedá jasne povedať, či je viac memoárovou literatúrou a osobným vyznaním, alebo skôr učebnicou tvorivého písania a reflexiou vlastnej tvorivej práce autora? Takú knihu tu niekto nazýva klasikou? Áno, presne takú knihu.

napíš vlastný príbeh

Stephen King, autor hororov, začal na knihe O písaní pracovať v roku 1997, no prvé vydanie prišlo na svet až o tri roky neskôr. Odvtedy do Kingovho života vstúpilo všeličo, no na spôsoboch dobrej kompozície textu sa toho až tak veľa nezmenilo. A ani na jeho radách začínajúcim autorom, ktorí majú záujem robiť niečo so slovami, s vetami, s textom.

Na rozdiel od školometských úvodov, ktoré majú často ťaživo technický a výkladový charakter, sa King rozhodol pre autobiografické riešenie. Nič predsa neosloví viac než osobný príbeh chlapca, z ktorého sa postupne stáva spisovateľ.

Prvým impulzom bola preňho mama: najprv jej nosil plagizované príbehy opísané z komiksov, ktoré ju nudili. Až mu jedného dňa povedala: Napíš vlastný príbeh, Stevie. „Pamätám si,“ píše King, „že tá výzva vo mne vyvolala pocit netušených možností, akoby ma zaviedli do obrovskej budovy, kde je plno zatvorených dverí, a dali mi povolenie otvoriť ktorékoľvek z nich. Myslel som si, že tých dverí je viac, než by hocikto stihol pootvárať za celý život, a myslím si to dodnes.“ A toto je, prosím, prvá a základná rada Stephena Kinga: neopičte sa po iných, nenapodobňujte ich štýl, ich zvraty ani ich vtipnosť; píšte sami za seba, urobíte to stokrát lepšie. Neveríte? Skúste to.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite