Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mňačkov Engelchen je ťažká výzva

.eva Čobejová .kultúra .divadlo

V Mestskom divadle v Žiline majú tvorcovia často vysoké ambície a skúšajú neprebádané chodníčky, hoci by pokojne mohli žiť iba ako scéna s nenáročnými konverzačkami či celebritnými tolkšou.

Mňačkov Engelchen je ťažká výzva David Uzsák a JánDobrík v divadelnompredstavení Smrť savolá Engelchen.

žilina bola v istom zmysle dlho diskrimininovaná, lebo profesionálna divadelná scéna tu zanikla v roku 1969 a na vyše dvadsať rokov sa divadlo z mesta vytratilo. Štátom platenú divadelnú scénu mal pritom Zvolen, Spišská Nová Ves, Trnava, Prešov, Martin i Banská Bystrica. Zlom prišiel v roku 1992 za katastrofálneho primátorovania Jána Slotu, ktorý si takto uhral aj jeden dobrý bod. V januári 1992 vzniklo v Žiline prvé neštátne profesionálne repertoárové divadlo na Slovensku. A divadlo napriek skromnému rozpočtu úspešne lavíruje medzi ľahšími žánrami a medzi ambicióznymi projektmi, ktoré vzbudzujú v divadelnom svete rešpekt. Iste za to môže vedenie divadla, teda Anton Šulík s Eduardom Kudláčom, ktorí odmietli víziu čisto komerčného podniku a preferujú súčasné divadelné texty aj slovenskú drámu.

Na druhej strane mala Žilina šťastie. V jej historickom centre je reprezentačná budova, ktorá má aj pôsobivú divadelnú scénu. Bol by hriech nechať ju ležať ladom, alebo ju využívať len príležitostne, na hosťovanie iných divadiel. Mimochodom, reprezentačný žilinský dom postavil v roku 1942, za slovenského štátu, architekt Otto Reicher, ktorý bol obdivovateľom pompéznej architektúry Musolliniho Talianska. 

„Hlavný hrdina v podaní herca Michala Kolejáka nemá ani príležitosť ukázať toto hrdinovo trápenie, je to skôr deklamácia pocitu viny.“

Vstupujeme teda do budovy inšpirovanej fašistickou estetikou, na impozantnom schodisku uvidíme bustu Petra Jilemnického (podľa neho sa kedysi toto divadlo volalo), komunistického spisovateľa, ktorý napísal už v roku 1947 oslavný román o Slovenskom národnom povstaní. Ale my mierime na prvú reprízu iného diela o protifašistickom boji. Tiež ho síce napísal komunista, ale trošku komplikovanejší – Ladislav Mňačko. Pôvodne bol jeho román Smrť sa volá Engelchen divadelnou hrou, ktorú už v roku 1945 za tri dni napísal pre divadlo v Jihlave. Ale Mňačko musel ešte autorsky aj ľudsky dozrieť, aby mohol napísať román o svojom krátkom, no dramatickom partizánskom období. Jeho súčasťou bolo vypálenie a zmasakrovanie moravskej osady Ploština a vinníkov tragédie bolo viacero.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite