Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Skvelá najtemnejšia hodina

.andrej Žiarovský .kultúra .história

Keď sa na sklonku života Winstona Churchilla spýtali, ktorý z rokov svojho dlhého života by chcel prežiť ešte raz, starému mužovi sa zablyslo v očiach a svojou trochu šušľavou angličtinou bez zaváhania odpovedal: „Rok 1940!“

Skvelá najtemnejšia hodina PRESSFOTO CINEMART

v máji 1940 by na víťazstvo Veľkej Británii v prebiehajúcej vojne stavil asi len málokto. Keď Churchill prijímal z rúk kráľa poverenie na zostavenie vlády, Veľká Británia prežívala svoje najťažšie obdobie od čias invázie španielskej armády v šestnástom storočí. Jej najsilnejší spojenec, Francúzsko, hrozivo rýchlo a ľahko kolaboval pod náporom Wehrmachtu a Luftwaffe. To, čo zostalo z britskej armády, sa zúfalo snažilo zachrániť Kráľovské námorníctvo a stovky civilných lodí z obkľúčeného prístavu Dunkerque. Práve do týchto niekoľkých dní roku 1940 je uzamknutý film Najtemnejšia hodina (r. Joe Wright, USA, 2017). 

Gary Oldman v tomto filme Churchilla nehrá. On sa na dve hodiny do Churchilla prevteľuje! Nejde len o skvelú prácu maskéra Kazuhira Tsuji. Oldmanov prednes Churchillovej reči je tak dôveryhodný, že nadabovanie tohto filmu by mu okamžite vzalo polovicu emočnej sily.

churchillov život

O Churchillovi samotnom je do 125-minútového filmu vtesnané všetko podstatné z jeho dovtedajšieho života. Krátke retrospektívne vsuvky však nenasledujú v chronologickom poradí a často ide len o nadhodené krátke repliky. Divák, ktorý nemá naštudovaný Churchillov životopis, sa v záplave faktov môže časom stratiť. 

Churchillova cesta do kresla britského ministerského predsedu nebola jednoduchá ani priama. Narodil sa v paláci Blenheim, ktorý začiatkom 18. storočia dostal od kráľa za vojenské služby jeho slávny predok John Churchill, prvý vojvoda z Marlborough. Jeho otec bol jedným z mladších synov v poradí siedmeho vojvodu. Lord Randolph bol významným politikom viktoriánskej éry, ale zlé politické rozhodnutia, a nie celkom usporiadaný osobný život zmarili jeho politickú kariéru a privodili jeho predčasný skon. 

„Churchill bol jediný britský politik, ktorý sa počas mníchovskej krízy hlasno ozval na obranu Československa.“

Mladý Winston vyrástol v luxuse vojvodského paláca. Sám priznával, že nikdy v živote sa neobliekal bez asistencie služobníctva. Zmienka o tom, že si ani nikdy sám nepripravoval jedlo, padla aj vo filme. Vzdorovitého mladíka rodičia poslali na vojenskú školu v Sandhurste. Ako vojak a neskôr vojnový dopisovateľ sa v rokoch 1895 až 1899 zúčastnil na niekoľkých vojnových ťaženiach v kolóniách. 

Jeho politická kariéra sa začala v roku 1899, keď kandidoval za Konzervatívnu stranu do Dolnej snemovne britského parlamentu. Neúspešne. Vyšlo to až na druhý pokus v roku 1900, keď v kampani naplno využil slávu získanú dobrodružným útekom z búrskeho zajatia, do ktorého padol, keď ako korešpondent denníka Morning Post sprevádzal britskú armádu v tzv. Druhej búrskej vojne. 

V roku 1904 prebehol k Liberálnej strane, aby sa vzápätí stal námestníkom ministra kolónií a neskôr dokonca ministrom vnútra.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite