Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ani stopy po Vianočnom mystériu

.silvia Kaščáková .kultúra .knižnica

Knihu Vianočné mystérium treba čítať od „začiatku“ – už v advente. Vtedy by sa mala z predajných pultov premiestniť do rúk čitateľov. Podarilo sa a po knihe nezostalo ani stopy. Čo je za tým?

Ani stopy po Vianočnom mystériu

vianoce sú príbeh. Akcia, gradácia, poetika, fantastika, história aj aktualizácia, povrchový aj hĺbkový plán. Presvedčivá psychológia postáv s pestrým zastúpením charakterov aj sociálnym zázemím. Nie príliš okato didaktizujúci, vhodný pre dospelých aj nedospelých čitateľov, skrátka, Vianoce sú dobre vystavaný príbeh so skvelou pointou – Ježiškom.

Jostein Gaarder je nórsky filozof a skúsený autor, ktorý má techniky a postupy literárnej tvorby v malíčku. Iba tak si mohol dovoliť vstúpiť do najznámejšieho príbehu, aký bol kedy napísaný, a vytvoriť dielo o hľadaní pravdy. Keby na príbehu Vianoc len parazitoval, čitatelia by na to prišli. Jeho text sa stal obľúbeným rodinným čítaním a možno o ňom hovoriť ako o dvojadresnom, lebo láka aj deti, aj dospelých. Kniha, ktorá sa na slovenskom trhu objavila dvakrát (2012, 2017), sa v oboch prípadoch beznádejne vypredala. Alebo skôr nádejne, lebo vydavateľstvo už kúpychtivým sľubuje dotlač a predaj aj v roku 2018.

dvojaká cesta do Betlehema 

Formálne sa Vianočné mystérium skladá z 24 kapitol, ktoré suplujú papierové okienka klasických adventných kalendárov. Čitateľ namiesto čokolády vyberá deň po dni kúsok príbehu napísaného naozaj na jeden hlt. Zvolená schéma by bola nefunkčná, ba vyznela by až komicky, keby Gaarder nedokázal ponúknuť také strhujúce čítanie, ktoré by každý deň ohromne lákalo knižný kalendár znova otvárať. Nestratiť čitateľa v takom dlhom časovom úseku a predvianočnom zhone je obdivuhodné. Možno je to spôsobené práve čitateľským manuálom, ktorý vyplýva nielen z formy, ale aj z obsahu knihy. Akoby Gaarder upratal náš predvianočný stres a vedie nás pomalými krokmi k cieľu, ponúka istotu každodenného pokračovania príbehu, istotu, že sme na správnej ceste, lebo na jej konci budú v každom prípade Vianoce. Svoje texty dávkuje, nemôže prezradiť všetko a hneď. Opakovanie nám teda prináša pokoj, ale dávkovanie vzbudzuje zvedavosť. A my máme chuť vždy na ďalší príbeh.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite