Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Festival, ktorý hľadá nové a posúva hranice

.peter Dolník .kultúra

Hudobný festival NEXT je renomované podujatie, ktoré u nás nemá obdobu, a v zahraničí má vybudované dobré meno. Jeho 18. ročník sa uskutoční od stredy do soboty v bratislavskej A4.

Festival, ktorý hľadá nové a posúva hranice Vystúpenie akustickej austrálskej trojice The Necks bude jedným z očakávaných vrcholov hudobného festivalu NEXT.

okrem odvážnej a novej hudby, ktorá sa nebojí experimentovať, prinesie bohatý sprievodný program, ktorý zaujme tých, čo sa zaujímajú o súčasnú hudbu. O festivale sme sa rozprávali s jeho umeleckým riaditeľom Slávom Krekovičom. 

na akú hudbu sa zameriava NEXT?  

NEXT je festival, ktorý 18. rokov sleduje dianie na svetovej hudobnej scéne, pričom vyhľadáva svieže prístupy a výrazné autorské myšlienky naprieč žánrami. Nesnaží sa pokryť konkrétny smer, skôr hľadá inovácie v hudbe, prekvapenia, novátorstvo, zaujímavé a osobné prístupy. Nápaditá hudba dneška je totiž ďaleko pestrejšia a osobitejšia, ako má väčšina poslucháčov bežne možnosť zažiť.

naprieč žánrami. Čo si pod tým predstaviť? 

Môže to byť improvizovaná hudba, avantgardný jazz, noise, ambient, experimentálny rock, konceptuálne projekty alebo multimediálne predstavenia. Hlavne, aby to bolo autentické, zaujímavé a originálne. Taká tvorba často prekračuje zažité hranice a vyžaduje otvoreného a vnímavého poslucháča.

ako ste postupovali pri zostavovaní programu tento rok? 

Tento ročník pozostáva zo štyroch dní. V každom sú štyri koncertné bloky, k tomu jedna klubová noc a zopár sprievodných podujatí. Tento rok sa opäť predstavia svetové mená, ale aj domáce projekty.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite