Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Muž zákerný, zlostný a žiarlivý

.anton Vydra .kultúra .divadlo

Možno morálnu pravdu vybudovať na nepravdivom príbehu? Mal Shakespeare právo roztrhať na franforce reputáciu muža, ktorý si azda taký prístup ani nezaslúžil? Tak či onak, Richard III. má dnes dve tváre.

Muž zákerný, zlostný a žiarlivý

bolo to v roku 1513, keď začal dvadsaťosemročný Thomas Morus písať svoj životopis Richarda III. Ten Morus, ktorý napísal aj slávnu Utópiu. Ten, ktorý niekoľko rokov stál po boku Henricha VIII., kým sa s ním nedostal do konfliktu. Napokon ho dal Henrich popraviť a jeho odťatou hlavou na jeden mesiac „ozdobil“ London Bridge. Bol to ten Morus, ktorého spájalo veľké priateľstvo s Erazmom Rotterdamským (pre ktorého bol osobnosťou čistejšou než sneh) a ktorého v roku 1935 vyhlásil pápež Pius XI. za svätého. Tento Morus napísal Richardov životopis a napísal ho na tudorovský spôsob, čiže tak, aby z toho znepriatelený rod Anjouovcov (Plantagenetov) vyšiel ako spotvorený a nehodný kráľovskej koruny. Životopis vyšiel až osem rokov po Morovej smrti. Keď Richard III. padol v roku 1485 v boji, čím sa skončila slávna „vojna ruží“, mal Morus iba sedem rokov.

korunovaný netvor

Čo také Morus o Richardovi napísal? Napríklad toto: „Bol zákerný, zlostný, žiarlivý a od narodenia aj zvrátený... Bol uzavretý a tajnostkársky, úskočný pokrytec, prízemný v uvažovaní, človek arogantného srdca, navonok priateľský, no vnútorne nenávistný, nezdráhal sa pobozkať toho, koho zamýšľal zabiť; bol nehanebný a krutý, a to nie vždy len zo zlovôle, ale pre ambicióznosť, a buď preto, aby sa poistil, alebo aby upevnil svoje postavenie.“ Okrem tohto psychologického portrétu Richarda III. pridal Morus aj opis jeho telesnej neduživosti, nesymetrickej a malej postavy, hrbu, chromej ruky, nevzhľadnej tváre a nezabudol spomenúť ani legendu o jeho narodení: na svet sa dlho nehlásil a keď už vyšiel z matkinho lona, tak v ťažkých pôrodných bolestiach, nohami napred, s vlasmi a zubami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite