Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Anketa: Slovenská hudba roka 2017

.elena Akácsová .kultúra .anketa

Čo považujete za slovenský hudobný počin roka 2017? A čo za najväčšie sklamanie? – pýtali sme sa v ankete profíkov, laikov i našich čitateľov. Nešlo nám o vytvorenie rebríčka, ale skôr o zmapovanie slovenskej hudobnej scény roka 2017.

Anketa: Slovenská hudba roka 2017 BORIS NÉMETH

martin Burlas, hudobný skladateľ

1. Polajka aj Tante Elze, pre ich originalitu a odvahu ísť za tým, čo je podstatné.

2. Sklamanie nielen tohto roka ale aj mnohých desaťročí je pre mňa nahrádzanie nápadov orchestrom. Presnejšie povedané: kamuflovanie nedostatku invencie pseudoumeleckosťou, tíško dúfajúc, že si nikto nevšimne zlé pesničky.

rudi Rus, Rádio_FM

1. Hudobnou udalosťou roka na slovenskej scéne je pre mňa jednoznačne album Bastard od kapely ČAD. V rámci tvrdej gitarovej muziky u nás nikdy nič lepšie nevyšlo. Ten dokonalý súlad inštrumentálnej precíznosti, textárskej zrelosti, skladateľského umu a skvelého zvuku od renomovaného švédskeho zvukového majstra jednoducho a jasne vyráža dych.

2. Slovenský hip-hop, ktorý až na pár výnimiek (na prstoch jednej ruky nešikovného drevorubača by sa dali spočítať) kĺže po povrchu a opakuje miliónkrát prežuté klišé. Sklamanie zvlášť v dnešnej dynamickej a inšpiratívnej dobe.

ján Štrasser, textár

Všetky udalosti prekryla jedna zlá a smutná: Mariánov Vargov odchod spomedzi živých.

ivan Šiller, klavirista a pedagóg 

1. udalosti sú dve: Koncert Bartókových sláčikových kvartet v podaní Jerusalem Qaurtet na festivale Konvergencie. Pri počúvaní hudby som si užil úžasnú sústredenosť nielen interpretov, ale aj publika. A projekt Adamčiak, Začni! U Milana je ťažko učiť, kedy ide o hudbu, výtvarné či multimediálne umenie.

Celý projekt, ktorý obsahoval výstavu, vydanie grafických partitúr Milana Adamčiaka, koncerty, ukončenie vydania štyroch knižných publikácií o Milanovom umení, považujem za ojedinelý a výnimočný počin, na ktorom nesmiernu zásluhu má Mišo Murín. 

2. Nezažil som žiadnu zlú hudobnú udalosť, čo ma napĺňa optimizmom.

ľubomír Feldek, básnik a prekladateľ

Nie som až taký expert, aby som sa k hudbe vyjadroval. Ale dojalo ma vystúpenie Lúčnice v Tatrách a rozlúčka Lúčničiarov so Štefanom Nosáľom.

ladislav Snopko, supervízor Paláca Lucerna

Hudobné zážitky roku 2017 sú pre mňa zážitkami výsostne osobnými. Tým najväčším, hudobným, ale aj ľudským, bol pre mňa koncert, ktorý na tohoročnej Pohode pripravil violončelista Jozef Ľupták pre Mariána Vargu a môj milovaný kamarát a priateľ sa ho ako divák zúčastnil. S kyslíkovými trubicami a na invalidnom vozíku, ale s nezničiteľným záujmom o veci života a tvorby, tak pred verejnosťou uzavrel svoju výnimočnú púť na tomto svete. A radosť? Zasa na Pohode: koncert Slobodnej Európy. Úžasná jazda. „...Všetko je podvod, aj tvoje oči sweet Marylin...“ som celý odskákal pod pódiom.

A slzy zúfalstva? Tie ma takto pred rokom doslova zaplavili na koncerte k 60. výročiu našej televízie, Štefan Skrúcaný a Miro Noga, spolupútnici mojich kamarátov Jara Filipa a Stana Radiča, vyhlásili za najzábavnejšiu osobnosť televízie Ivana Krajíčka a odbľabotali jednu z jeho repeťáckych pesničiek. Poučenie? Áno! Naša bieda nie je len v Mečiarovi a v Kotlebovi, ale často aj v našich najbližších.

P.S.: Československou vydavateľskou udalosťou bolo určite vydanie CD a DVD opusu Co znamená vésti koně skupiny The Plastic People of The Universe s brnianskou filharmóniou v orchestrálnom prepise Michala Nejtka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite