Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Minirecenzie

.kultúra .minirecenzie

KNIHA Hanif Kureishi: Budha z predmestia • KNIHA Tomáš Halík, Anselm Grün: Svět bez Boha • HUDBA Benjamin Clementine: I Tell a Fly

KNIHA Hanif Kureishi: Budha z predmestia (Premedia 2017)

Najskôr som si myslel, že knihy o dospievaní už asi pre mňa nie sú. Je to už dávno, čo som prežíval tie pocity, že všetko viem najlepšie, že jediná cesta je byť rebelom a rodičia a ich rovesníci to majú všetko akési pomýlené. Lenže zrazu nastal v tejto knižke moment, niečo sa v nej preplo. A okrem zábavy, rebelanstva a chuti na sex sa z nej začali vynárať aj vážnejšie a ťaživejšie témy. Osamelosť, rozpad rodiny, roztvárajúce sa nožnice sociálnych rozdielov, odcudzenie, rasová segregácia a neznášanlivosť. Na jednej strane sa bavíte na opisoch poslednej fázy hnutia hippies a následného vzniku a nástupu punkového šialenstva, na druhej súcitite s imigrantmi, ktorí sa ani po dlhých rokoch nedokážu v novom svete cítiť ako doma, lebo tí domáci im ich pôvod dávajú dennodenne vyžrať. A rovnako generácií, ktorá ani iný domov nemá, ktorá sa narodila v Británii a o domovine svojich rodičov vie len z kníh, filmov a rozprávania. To všetko napísané zábavným, no vnímavým štýlom, v ktorom ani rýchlemu tempu nechýba kus múdrosti. Kureishi získal za knihu už v roku 1990 rešpektovanú Whitbreadovu cenu za najlepší debut roka a aj keď v slovenčine teraz vyšla po prvý raz, nevadí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite