Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet v znamení narcisa

.martin Mojžiš .kultúra .knižnica

Pohľad na politiku očami psychológa či psychiatra môže byť veľmi poučný. Vždy mu síce hrozí, že prílišným dôrazom na niektoré javy stratí schopnosť vidieť mnohé iné, ale aj neúplný obraz môže byť inšpiratívny.

kniha Jerrolda M. Posta Narcizmus a politika nie je typickou literatúrou faktu. Keď už pre nič iné, tak preto, lebo hoci faktov je v nej požehnane, literatúru človek aby lupou hľadal. Dôvod je vcelku prirodzený. Niektoré kapitoly sú vlastne príspevkami, ktoré odzneli na rôznych psychologických konferenciách a štýl takýchto textov nie je typický pre publikácie určené širokej verejnosti. Ostatné kapitoly sa tomuto štýlu prispôsobili. Napriek tomu je kniha čitateľná aj pre laikov. Autor sa neutápa v odborných termínoch a svoje tézy vykladá zrozumiteľne.

Základnou tézou je, že výrazne narcistické osobnosti často hľadajú miesto v politike a že ich narcizmus významne ovplyvňuje ich rozhodnutia. Pre porozumenie takýmto politikom je preto dôležité pochopiť ich narcizmus, jeho zdroje, dynamiku vývoja a podmienky, za ktorých bude tento narcizmus nadobúdať čoraz patologickejšie formy.

Pre koho je to dôležité? Celkom určite pre iných politikov, ktorí môžu na základe tohto porozumenia lepšie odhadnúť budúce rozhodnutia svojich rivalov. Tento aspekt si dávno uvedomila americká CIA, ktorá založila Centrum pre analýzu politikov a ich správania. Jerrold Post bol zakladajúcim riaditeľom tohto centra a za prácu pri jeho riadení mu CIA udelila v roku 1979 medailu Za zásluhy.

Neskôr začal Post písať knihy určené širšej verejnosti. Znamená to, že porozumenie narcizmu mnohých politických vodcov je dôležité aj pre bežného človeka? Či je to dôležité, to celkom jasné nie je, ale určite je to zaujímavé.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.posledné
.neprehliadnite