Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

LoveStory: Diera do sveta

.sponzorované .kultúra

Kultúrne centrum v Liptovskom Mikuláši už štvrtýkrát napína vlajku na svojej pirátskej lodi, ktorou je festival súčasného umenia MOBILIS. V dňoch od 26. do 29. októbra sa tak na Liptove naakumuluje ešte viac výrazných umeleckých stretnutí.

LoveStory: Diera do sveta KC Diera

každý rok organizátori KC Diera do sveta hľadajú naliehavú tému, podľa ktorej následne určia dramaturgiu festivalu. Tentoraz je to téma LoveStory, ktorá sa chce angažovať za návrat človeka k človeku, za objavenie základných princípov ľudskosti, tolerancie a humanizmu. 

Festival ponúkne nielen nabitý multižánrový program plný (príbehov) o láske, ale aj myšlienkových impulzov v podobe aktuálnych prednášok a diskusií. Kam sa vytráca láska v dnešnej turbulentno-tekutej dobe? Kde sa v človeku berie ochota pomáhať? Kam až nás môže doviesť hľadanie dokonalej lásky? Na tieto a ďalšie otázky sa pokúsia odpovedať hostia diskusií Miluješ blížneho svojho? moderátora Pištu V. Chrappu a O láske a intimite v 21. storočí moderátora Romana Hofreitera. 

V spolupráci s vydavateľstvom Absynt sa na festivale predstaví aj poľský reportér Wojciech Górecki, ktorý sa v diskusii s Jánom Púčekom podelí o svoju celoživotnú vášeň k Plánéte Kaukaz. O tajomných zákutiach lásky v umení a vo svete fikcie sa dozvieme z prednášok Večer filmovej lásky Petra Konečného a V obrazoch prežijú len milenci výtvarníka Roba Švarca. Či je láska nástrojom, cieľom alebo obeťou literatúry, o tom bude premýšľať básnik Peter Cibák spolu so svojimi hosťami Janou Beňovou a Michalom Habajom. 

Nezávislé divadlo Gasparego špeciálne pre Mobilis predstaví vo forme scénického čítania nedramatický text semiotika Rolanda Barthesa Fragmenty milostného diskurzu. O láske v rôznych variáciách a sínusoidách budú pojednávať aj inscenácie a performancie Nového Divadla, Divadla Odivo, Divadla Skrat a estónskej skupiny Arrowgroup. O atmosféru večernej nostalgie a patričného sentimentu sa  postarajú koncerty Katarzie, Archívneho chlapca a DJ-a Petijee. To všetko a ešte oveľa viac – z čistej lásky k umeniu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite