Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Káblikový „šaman“​​ Robert Aiki Aubrey Lowe zavíta do A4!

.sponzorované .kultúra

Robert Aiki Aubrey Lowe je výrazné meno na experimentálnej scéne. Vo svojej inkarnácii Lichens hrá na modulárnom syntezátore.

Káblikový „šaman“​​ Robert Aiki Aubrey Lowe zavíta do A4! a4

tak ako jazdia po svete hudobníci s gitarou, tak Robert Aiki Aubrey Love cestuje so svojím modulárom. Okrem neho využíva aj svoj hlas. Na jeho vystúpeniach vzniká spontánna hudba a pre poslucháčov sonický a psychický výlet za hranice všednosti.

Robert prichádza z newyorského Brooklynu. Tam sa takáto hudba predvádza na vernisážach, v hudobných inštitútoch, umeleckých školách a na iných cool miestach. Tento mesiac sa predstavil na krakovskom Unsounde. V pondelok 23. októbra vystúpi v bratislavskej A4. 

Na svoj modulár hrá nenápadnými dotykmi a gestami.  Viac ako hru na nástroji to však pripomína čarovanie. Je to naozaj fascinujúci pohľad, ako gestami zaklína horu farebných káblikov. Kábliky reagujú vždy ináč, preto je každé vystúpenie úplne unikátne. V tom je čaro modulárnej scény.

Nie je to však iba skúšanie a experimentovanie. Robert svojim schémam, obvodom a káblikom rozumie, a ovláda ich. Z jeho moduláru tak vychádza niečo podmanivo krásne, a zároveň z toho cítiť radosť z objavovania. Predstavte si synapsie v ľudskom mozgu, ktoré sa prepájú, a vzniká niečo úplne nové. 

Lichens využíva aj svoj hlas. Ten však nestojí v centre. Jeho zefektované vokálne improvizácie sú ďalším nástrojom. 

Na jeho vystúpeniach vznikajú neočakávané momenty: od meditatívnych plôch až k melodickým rozkladom a spevom, ktoré pripomínajú rituálnu hudbu akejsi neznámej civilizácie. Jeho hypnotické koncerty mávajú aj veľmi osobný a intímny ráz a prinášajú pocit úplnej hudobnej slobody. To treba zažiť!

Čoho sa Robert chytí, na tom hrá, predtým zaklínal gitary a perkusie v doom-metalových OM, aj v rôznych noise-rockových bandách. Časopis The Wire si ho dal minulý mesiac na titulku. A tam sa nezvyknú mýliť.

Fyzický zážitok s hudbou je v prípade Lichens veľmi dôležitý. Preto je lepšie to raz zažiť naživo, ako dvakrát počuť doma.

Lichens patrí k najosobitejším postavám na svetovej modulárnej scéne, odporúčame jeho vystúpenie nezmeškať! 

A keď už nič iné, aspoň sa dozviete, že Lichens sú lišajníky.

Ako predkapela sa predstaví domáci projekt Charon. Bratislavský hudobník, o ktorom nebolo dlho počuť, zahrá tiež modulárny set.

Viac informácií nájdete tu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite