Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Weinstein a spol.

.marína Gálisová .kultúra .tvár týždňa

Minulý týždeň bol Harvey Weinstein hlavným zloduchom médií. Dokonca v tejto pozícii na istý čas zatienil aj Donalda Trumpa. Jeden z najmocnejších mužov Hollywoodu končí svoju kariéru kritizovaný všetkými.

Weinstein a spol. ARTHUR MOLA/AP/SITA

najskôr známe fakty. Meno producenta Harveyho Weinsteina sa spája s dlhou šnúrou oscarových filmov, inšpiratívnych, zarábajúcich a často inovatívnych projektov. Stačí uviesť filmy Zamilovaný Shakespeare, Inglorious Basterds, Kráľova reč alebo Chicago. V Hollywoode bol dlho modlou. Len tak na okraj, keď firma Vocativ robila v roku 2015 analýzu ďakovných rečí, zistila, že Harveymu Weinsteinovi v nich ďakujú častejšie ako Bohu.

Bôžik Weinstein bol nedotknuteľný. Mal peniaze, vplyv, nos na obchody i na ten druh umenia, ktorý zarába. Mal politické kontakty. Patril k hlavným sponzorom Demokratickej strany. V jeho produkčnej firme The Weinstein Co. praxovala vo februári 2017 aj Malia Obama, 18-ročná dcéra bývalého prezidenta. Pre Obamovcov, tak ako pre mnohé iné rodiny mladých žien, to musí byť teraz náročné obdobie. Vyšli totiž najavo drsné skutočnosti.

Harvey Weinstein podľa mnohých svedeckých výpovedí dlhé desaťročia sexuálne obťažoval ženy, s ktorými prichádzal do kontaktu. Boli medzi nimi najmä začínajúce herečky. Weinstein mal vo zvyku pozývať ich k sebe do hotelovej izby – pod rôznymi zámienkami, zväčša profesijne ladenými. Pozrieť scény z filmu, konzultovať spôsob nakrúcania, pripomienkovať scenár... možnosti boli neobmedzené. Potom tieto ženy nútil, aby ho masírovali, obnažoval sa pred nimi, masturboval a pokúšal sa ich znásilniť.

K ženám, ktoré teraz o jeho odsúdeniahodnom správaní prehovorili, patrí herečka Rose McGowan (verejne vyhlásila, že ju znásilnil), ale aj Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow či Cara Delevingne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite