Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Samoúnos, samozbitie, samovražda

.lucia Faltinová .kultúra .knižnica

Je to jedinečný, autentický materiál. Ľuba Lesná sleduje udalosti spojené s únosom syna bývalého prezidenta Slovenskej republiky Michala Kováča roky a s priamym osobným zapojením.

kniha Únos s podtitulom Čierna diera demokracie nemohla prísť vo vhodnejšom čase. Zrušením Mečiarových amnestií sa otvorila diera v dosiaľ nedobytnom múre arogancie a svojvôle moci. Tu už dávno nejde o múr berlínsky, ale slovenský. A je na nás, či túto situáciu využijeme na to, aby sme ho konečne zbúrali a kamene použili na stavbu jedného z pilierov demokracie: spravodlivosti. Vzhľadom na stav nášho súdnictva totiž stále hrozí, že kauzu únosu doriešia nespočetné papierové hlavy, ktoré sa hrozia straty postavenia a bezmedznej slobody. Ako otvorená hnisajúca rana by v tomto prípade kauza s takým obrovským spoločenským dosahom spôsobila sepsu, ktorá embryo našej demokracie pochová.

Kniha sa nám teda dostáva do rúk a z nich azda aj do mysle a pamäti. Za interpretov únosu prezidentovho syna sa dnes pasujú tí, ktorí o ňom vedia zväčša len útržkovito a povrchne – čo je príznačné pre nedostatok kritického myslenia a osobnej integrity. Z témy robia senzáciu. Jedných vedie túžba unášať sa prúdom retrovášne. Iní bažia po hviezdičke na nebi slovenskej kinematografie, ktorá robí zo Slovenska raj mafiánov, dílerov, pašerákov, sociek. A napokon sú tu aj bezpečnostní analytici typu 007, ktorých profesijne odstavilo vlastné ego a usilujú sa postaviť si aspoň bustu. Ľuba Lesná patrí k hŕstke tých, ktorí sú výzvou pre naše osobné a národné delúzie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite