Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobrí ľudia ma nebavia

.anton Vydra .kultúra

V roku 2012 bol víťazom Anasoft litery a trikrát patril medzi jej finalistov. Túto literárnu cenu stále pokladá za najprestížnejšiu u nás. Nemá rád nedotiahnuté texty a zlí ľudia ho fascinujú. Balla.

Dobrí ľudia ma nebavia MATEJ HAKAR Spisovateľ Balla tvrdí, že v nasledujúcich rokoch bude pre mnohých autorov témou prebúdzajúci sa fašizmus a jeho nositelia.

víťazom tohtoročnej Anasoft litery sa stal Ondrej Štefánik s knihou Som Paula. Vidíš v tom nejaký posun smerom k mladšej generácii autorov?

Vôbec nie. Predpokladám, že porota nehodnotí knihy podľa veku autora. Keď som si pozrel, kto skončil medzi finalistami, všimol som si skôr pokus otvoriť sa aj žánrom, ktoré doteraz neboli v zábere Anasoft litery. Až na to, že sám autor žánrovej knihy, Jozef Karika, sa vyjadril, že také členenie je už prekonané.

a nie je?

Mne príde katastrofálne tvrdiť, že sa vo svete sa to členenie skončilo pred pätnástimi alebo dvadsiatimi rokmi. Keď som to počul, v duchu som sa pýtal, čo také sa stalo v rokoch 1997 až 2002, že sa vtedy prestalo rozlišovať medzi „vyššou“, „umeleckou“ literatúrou a vyslovenými žánrovkami. Karika je však kvalitný autor, ktorý napísal okrem iných diel, myslím, tri vydarené horory a posledný – Trhlina – je z nich najlepší.

ale ani Karika, ktorý si odniesol Cenu čitateľov, ani Štefánik neboli tvoj tip na víťaza.

Nie, sníval som o tom, že bude ocenená dôležitá a kvalitná kniha Silvestra Lavríka Nedeľné šachy s Tisom. Nestalo sa, nevadí. Zaujímavá je aj Rinaldova cesta Víťa Staviarskeho. Ale tá nemohla vyhrať.

prečo?

Niežeby bola zlá, naopak. No musela by byť vskutku extra literárne výnimočná, aby získal cenu Anasoft litera dvakrát. Staviarsky ju už získal v roku 2013. No čo ma vydesilo, bolo vyjadrenie porotkyne Ivany Hostovej, že víťazom by mal byť Jakub Juhás. Tým by tomu mladému človeku preukázali medvediu službu. Michaela Rosová na svojom blogu jasne pomenovala a citovala nevydarené vety v jeho debute.

myslíš, že tam nemala byť ani zaradená?

To zasa nie, je to pozoruhodný debut, ale mohli by si ju skôr všimnúť v Literárnom fonde pri udeľovaní Ceny Ivana Kraska.

je pre teba Anasoft litera stále našou najprestížnejšou literárnou cenou?

Som si tým na sto percent istý. Veď preto si ju všímajú aj tí, ktorí ju otvorene nenávidia. Ľudí okolo nej pokladajú za elitársky spolok bratislavských kávičkárov, ktorí si vyberajú nečitateľné knihy. Ukázalo sa, že to nie je pravda, pretože jednak Karikovi sa v predaji zjavne darí a aj Štefánikova kniha sa všeobecne pokladá za čitateľnú.

„Autor v tom má mať jasný názor a čitateľ sa rozhodne, na ktorej strane bude stáť.“

čítal si ju?

Zatiaľ som z nej prečítal len šesť strán.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite