Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čo všetko sa dá robiť slovami

.anton Vydra .kultúra .knižnica

Laurent Binet, autor knihy HHhH o atentáte na Heydricha, napísal nový román. Hemží sa to v ňom najväčšími filozofmi 20. storočia. Je tam Barthes, je tam Foucault, Sartre, Derrida, Deleuze, Eco, Althusser, Kristeva, Jakobson, Searle. Skrátka, celý panteón.

Čo všetko sa dá robiť slovami Paul Chiasson/The Canadian Press via AP/SITA

kniha, v ktorej sú kľúčovými postavami filozofi, je prinajmenšom na prvý pohľad rizikom. Ešte riskantnejšie je, keď sú tí filozofi semiológovia či semiotici, ktorí sa venujú analýze jazyka, reči, znakovým systémom či významom. Presne tí sa stali námetom novej knihy Laurenta Bineta Siedma funkcia jazyka. Keďže nejde o odbornú publikáciu, ale o román, je pochopiteľné, že nie všetko, o čom sa v nej dočítame, je nevyhnutne pravda. No keďže dobrý román zapája do fikcie aj skutočné udalosti, mnohé z toho pravda predsa len je. Na čitateľa, ktorý sa až tak neorientuje v dejinách filozofie 20. storočia, najmä francúzskej proveniencie, môžu poniektoré situácie pôsobiť šokujúco až odpudivo. Samozrejme, Binet raz prestrelí, inokedy si niečo domyslí. No najmä chce vyrozprávať jeden neobyčajný príbeh.

smrť autora

Keď zomrie autor slávnej tézy o smrti autora, znie to trochu paradoxne, no Binetovi to poslúži ako vhodné východisko pre jeho rozprávanie. Francúzsky filozof Roland Barthes (on je autorom spomínanej tézy) prechádza cez cestu, v rukách má štós papierov. Práve sa stretol s prezidentským kandidátom Françoisom Mitterandom. Bolo to v roku 1980 a vtedajší francúzsky prezident Giscard d’Estaing už viac prezidentom nebude. O tom však ešte nevie. Na rušnej ulici sa objaví dodávka s posteľnou bielizňou, ktorú riadi akýsi cudzinec. Nasleduje náraz, Barthes leží v kaluži krvi na zemi, pri zvyškoch vedomia premýšľa o pôvode jazyka, ktorým hovorí šofér dodávky, papiere zmiznú, filozofa prevážajú do nemocnice a tam sa jeho cesta po niekoľkých dňoch ukončí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite