Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Piešťany sa k filmom hodia

.denisa Gdovinová .kultúra .film

Už dvanásty rok sa začiatkom septembra nebudú po Piešťanoch premávať iba kúpeľní hostia oddychujúci po procedúrach. Mesto na Váhu znova ukáže, ako dobre dokáže hostiť filmový festival Cinematik.

Piešťany sa k filmom hodia PRESSFOTO DÉJÀ-VU FILM Ukážka z filmu Austerlitz ukrajinského režiséra Sergeja Loznitsa.

trvalo celých desať rokov, kým konečne Cinematik aj väčšiu masu filmových nadšencov presvedčil o tom, že Piešťany sú ideálnym miestom pre filmový festival. Až minulý rok bol prelomový a organizátori sa mohli chváliť, že na celých šesť dní festivalu prišlo až trinásťtisíc ľudí. Tento rok má byť ešte lepší. 

Je to, samozrejme, zásluha dobrého výberu filmov pod značkou mena organizátora a známeho kritika Petra Konečného. Organizátori navyše konečne doplnili filmový program aj o sprievodné aktivity, ktoré doteraz festivalu chýbali. Pridali niekoľko koncertov či architektonickú prehliadku piešťanského Domu umenia od architekta Ferdinanda Milučkého. Cinematik je však jedinečný najmä atmosférou útulného mesta, ktoré sa s komorným festivalom dobre dopĺňa. Piešťany majú malé centrum a veľký Váh, dá sa v nich dobre bicyklovať či prechádzať. A pre filmový festival je len dobré, že sa tam toho inak veľa nedeje. Ťažiskom zostávajú filmy.

koncentračná turistika

Jeden z najvýraznejších filmov festivalu by si mali určite pozrieť všetci tí, ktorí pred rokom podporovali povinné exkurzie stredoškolákov do Osvienčimu. A to bez toho, aby sa čo i len na chvíľu zamysleli nad tým, aký má „turistika koncentračných táborov” zmysel. A či je naozaj dobrým, nie len prvoplánovým riešením pre boj s extrémizmom. Ukrajinský režisér Sergej Loznitsa svojím filmom Austerlitz nepriniesol na túto otázku odpoveď, ale aspoň sa na chvíľu zamyslel aj za nás. Spravil to jednoduchým spôsobom – do najnavštevovanejších koncentračných táborov Dachau a Saschenhausen postavil niekoľko statických kamier.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite