Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Minirecenzie

.kultúra .minirecenzie

KNIHA Georges Canguilhem: Poznávání života • FESTIVAL Hviezdne noci Bytča 2017 • HUDBA Everything Everything: A Fever Dream

KNIHA Georges Canguilhem: Poznávání života (Karolinum)

Medzi filozofmi existujú takí, ktorých vplyv sa v dejinách nepatrične preceňoval. A potom sú tu tí, ktorí vinou historických okolností či neschopnosťou na strane čitateľov postrehnúť ich význam ostali nadlho zabudnutí. Takým prípadom je aj Georges Canguilhem. Nepomohlo ani to, keď jeho slávny žiak Michel Foucault vyhlásil: „Ak chcete rozumieť súčasnému mysleniu, čítajte Canguilhema.“ A všetci napriek tomu čítali Foucaulta. Lenže dejiny vedia sfúknuť prach na knihách, čo ležia v tmavých knižniciach. Aj keď, to sa týka zahraničných knižníc, lebo v našich by ste Canguilhemove diela hľadali márne. Keď som v roku 2015 publikoval slovenský preklad jeho knihy Ideológia a racionalita v dejinách vied o živote, už som vedel, že záujem o tohto autora rastie aj u našich západných susedov. A výsledok prišiel tento rok v preklade jeho čitateľsky najprístupnejšej knihy Poznávanie života. V sérii zozbieraných textov tento filozof a lekár vysvetľuje, v čom spočíva rozdiel medzi živým a neživým, čím sa líši stroj od organizmu, čo je to normálne a čo zas patologické, alebo ako máme pristupovať k monštruozite.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite