Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Človeka tak ľahko nezničia

.martin Mojžiš .kultúra .knižnica

Je to naozaj vzácna vec – polemizovať s človekom, ktorého máte radi, ktorého si vážite, ktorého argumenty vám prinášajú potešenie a s ktorým napriek tomu všetkému nesúhlasíte.

útlu knižku Zničenie človeka napísal C. S. Lewis v roku 1943. Málokedy bol človek k svojmu zničeniu tak blízko, ako v tomto roku. Lewis však nepíše o démonizme nacizmu ani o hrôzach vojny, píše o oveľa subtílnejších veciach. Začína analýzou učebnice angličtiny pre vyššie ročníky stredných škôl. Vlastne len jedným príkladom spomínaným v tejto učebnici.

Príklad sa týka vodopádu, konkrétne otázky, v akom zmysle je vodopád impozantný. Autori učebnice píšu, že vodopád sám osebe impozantný nie je, že takým sa stáva, až keď človek pri pohľade naň pociťuje niečo, čo sa v jeho mysli spája so slovom „impozantný“. A tvrdia, že toto sa deje často. Podľa nich: „Pôsobíme dojmom, akoby sme o niečom hovorili čosi veľmi dôležité, zatiaľ čo v skutočnosti oznamujeme len niečo o svojich vlastných pocitoch.“

Kľúčovým slovom citovanej vety je slovko „len“. To si myslí C. S. Lewis a v tom s ním úplne súhlasím. Nesúhlasím však s jeho záverom, že toto slovko povedie u detí k neuvedomenému záveru, že veci samy osebe nemajú hodnotu. A že existuje nejaká hodnota vecí samotných, ktorú ak neuznávame, stávame sa postupne neľuďmi. Pocity a emócie totiž nie sú „len“. Sú nesmierne dôležité a najzásadnejšia otázka výchovy spočíva podľa mňa v tom, či deti učíme priraďovať emocionálnu hodnotu správnym veciam.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite