Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ktorý film zmenil váš život?

.elena Akácsová .kultúra .film

Nemusí to byť vôbec kvalitný film so zásadným posolstvom pre ľudstvo. Aj v béčkovom horore môže byť postava, ktorej konanie nás zasiahne a nakopne k tomu zmeniť niečo vo svojom živote. Názor, výzor, obzor či výchovné metódy.

Ktorý film zmenil váš život? MARY EVANS PICTURE LIBRARY/PROFIMEDIA Grék Zorba nič nevlastnil, vedel, že podstatné sa nebalí do kufrov. Mohol byť mudrcom, ale bol iba padlým anjelom, ktorý si to chcel užiť. K ničomu nenútil, dával lekcie.

pišta Vandal, hudobník a vydavateľ 

Film Sloní muž od Davida Lyncha (1980) je jedným z tých filmov, ktoré mnou silne otriasli. Vyšiel som z kina, z filmového klubu, plakal som ako malé decko a vedel som, že svet už nikdy nebudem vnímať starým pohľadom. Vďaka tomuto filmu som sa stal súcitnejším, solidárnejším a vnímavejším k chudobe, chorobe a bolesti v čase, keď som mal sklony byť cynickým mudrlantom.

juro Malíček, popkultúrny teoretik

Chrám skazy, Krotitelia duchov, Frigo na mašine, Plechový bubienok, bože, tých by bolo! Filmov, ktoré ma zmenili, je toľko, že je vlastne problém nájsť taký, čo sa niečím nepodpísal. Výborným príkladom by mohol byť aj ten nešťastný Občan Kane (O. Welles, 1941): pred filmom som bol hlúpejší, ako po filme, niečomu som nerozumel a práve film inicioval zmenu, inšpiroval ma, nahneval, jednoducho zasiahol natoľko, že som to nenechal tak a čosi si, povedzme, prečítal. Ťažko sa mi dnes priznáva, že pred Philadelphiou (J. Demme, 1993) som bol homofób, lebo som možno ani nebol, v každom prípade mi ten film ukázal čosi, o čom som dovtedy premýšľal inak. Ale ako vravím, mňa filmy formujú od najútlejšieho detstva, milujem ich, všetky, dobré aj zlé, bystré aj hlúpe, krátke aj dlhé, zbieram ich, žijem skrz ne a vôbec by som nepolemizoval, ak by to bolo práve preto, že všetky majú ten potenciál akosi ma zasiahnuť.   

filip Olšovský, redaktor .týždňa

Niežeby som mal zlú výchovu a túžbu skúsiť niečo odvážnejšie, no aj keby som ju niekedy náhodou dostal, Rekviem za sen (D. Aronofsky, 2000) ju zabil úplne v zárodku. Pár záberov na odhnitú ruku, elektrošoky a debilný pohľad drogových trosiek v absťáku spravili viac než všetky výchovné koncerty a učiteľské monológy dokopy.

frédérique Hazéová, webeditorka .týždňa

Škodlivosť palmového oleja a jeho následky na životné prostredie som si matne uvedomovala už dlhšie. Po dokumente Terry Pratchett: Facing Extinction (Ch. Russell, 2013) sa však môj názor na kupovanie výrobkov s týmto olejom rázne ustálil. Od toho dňa mi už nebolo ľúto, že viac nebudem kupovať Nutellu. S týmto úžasným spisovateľom sa mi spája aj ďalší názor a život meniaci film – Terry Pratchett: Choosing to Die (Ch. Russell, 2011). I keď potom som ostala ešte smutnejšia.

tomáš Němeček, novinár a právnik

Od zhlédnutí Linklaterova Před půlnocí/Before Midnight (2013) mám skryté přání: napsat příští knížku u moře v Řecku. Moje žena si obdobně od zhlédnutí Tajností (2007) od Alice Nellis přeje mít v našem příštím bytě klavír.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite