Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Temná antická dráma

.marína Gálisová .kultúra .knižnica

Blake Crouch je za vodou, aj keby už doživotne nenapísal nič také úspešné ako trilógiu Mestečko Wayward Pines. Tá je kultom pre fanúšikov sci-fi/noir/hororu/mystery a dlho sýtila hlad tých, čo vyrástli na inom mestečku, Twin Peaks. Crouch však tvorí ďalej. Jeho román Temná hmota (Dark mater) tiež mô

a možno už aj je. V niektorom z vesmírov, o ktorých Blake Crouch napísal. Lebo Temná hmota stojí na teórii multiverza a na predpoklade, že všetko, čo sa môže stať, sa aj stane, takže vzniká prakticky nekonečné množstvo realít. Život, ktorý každý z nás žije, je iba výsekom z týchto realít – pre nás jediným len preto, že iné reality, ktoré svojimi voľbami vytvárame, nie sme schopní vnímať.

Premisa knihy je lákavá – hlavný hrdina je vedec, fyzik, ktorý nenaplní svoje ambície. Jason mal kedysi v pláne podľa Schrödingerovej mačky vyrobiť niečo podobné pre človeka – vstupnú bránu do nekonečného množstva alternatívnych vesmírov. Nič také sa mu však nepodarilo. Dôvody boli prozaické – skoro sa oženil, skoro mal dieťa, musel sa venovať rodine, a tak prišiel o grant. Dnes učí na druhotriednej vysokej škole a potichu ľutuje, že sa mu život nezvrtol inak.

Jeho manželka Daniela na tom nie je oveľa lepšie, aspoň čo sa ambícií týka. Z pôvodne sľubnej avantgardnej výtvarníčky sa stala žena v domácnosti, ktorá len kde-tu niečo vytvorí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite