Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tarantino ipodovej generácie

.kultúra .film

Baby Driver, piaty celovečerný autorský film britského režiséra a scenáristu Edgara Wrighta, je emblematickým príkladom toho, ako dnes neplatia ani tie najtradičnejšie filmové klišé.

ak by Edgar Wright nakrúcal subtílne sondy do ľudských duší, také tie vážne filmy, čo v nich akože naozaj o niečo ide a od divákov sa chce, aby intenzívne a hĺbavo rozvažovali o živote, nemal by čas skočiť ani na poštu. Furt by chodil po festivaloch a dostával na nich toľko cien, že by ich mohol rozdávať všetkým menej talentovaným kolegom. A že by ich našiel.

Lenže Wright to takto nemá, on sa filmom vyslovene baví, takým až plebejským spôsobom. Nakrúca výnimočné snímky, ktoré predovšetkým a úplne najviac ukazujú, čo to znamená dokonale zvládať filmový jazyk a nemať pri tom ambície riešiť krivdy sveta a odpovedať na zásadné existenciálne otázky. 

vyvražďovačka o sile priateľstva a iné

Borges píšuci ružovú knižnicu, Van Gogh maľujúci karikatúry turistov na moste, Stravinský komponujúci reklamné podmazy. Akurát že Wright svoju čistú artistnú podobu nikdy neukázal, nikdy nenakrútil nič čiernobiele, trojhodinové, v čom by homosexuálny Afroameričan riešil náboženskú konverziu kvôli adopcii dieťaťa, aby na konci, keď sa mu to podarí, spáchal samovraždu.  Zato nakrútil zombie vyražďovačku o sile priateľstva (Úsvit mŕtvych), veľkolepý akčný triler z prostredia britského malomesta (Jednotka príliš rýchleho nasadenia), videohernú bojovku o dospievaní a zodpovednosti (Scott Pilgrim proti celému svetu), scifíčko o invázii mimozemšťanov, čo ich spacifikuje partia kamarátov z mladosti na nočnom opileckom ťahu (Na konci sveta) a romantickú gangsterku bez skutočných záporákov, ale zato s pesničkami (Baby Driver). 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite