Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Festival Kiosk predstaví tvorbu mladej generácie, ale aj Roba Rotha v netradičnej úlohe

.redakcia .kultúra

V kultúrnom centre Stanica a ďalších priestoroch v Žiline sa v dňoch 27. – 30. júla 2017 uskutoční jubilejný desiaty ročník letného divadelného festivalu Kiosk. Pozýva vás naň aj náš spoluautor a divadelný kritik Milo Juráni.

Festival Kiosk predstaví tvorbu mladej generácie, ale aj Roba Rotha v netradičnej úlohe Kiosk festival

kiosk je prehliadkou aktuálnych produkcií slovenskej nezávislej divadelnej a tanečnej scény. Dramaturgia festivalu sa zameriava na divadlo, tanec, performatívne umenie, ktoré originálnou a objavnou formou rieši aktuálne obsahy umenia a spoločenských problémov. 

„Festival prezentuje divadlo, tanec či performatívne umenie, ktoré originálnou a objavnou formou rieši aktuálne obsahy umenia a spoločenských problémov. Pozývame autorov a divákov s odvahou hľadať, byť autentickí, pravdiví, autorskí a aktuálni. Prezentujeme tvorcov so záujmom kriticky myslieť o svete. Nejde nám o uvádzanie tradičných známych mien, ale mapujeme okrajové formy, ktoré prinášajú nóvum pre tvorcov i divákov,“ vysvetľuje dramaturg festivalu Martin Krištof.

Desiaty ročník festivalu uvedie v rámci hlavného i sprievodného programu takmer dve desiatky predstavení a zameria sa na prezentáciu tvorby nastupujúcej generácie autorov. Špeciálne pre festival bola vytvorená performancia Rilato v réžii Petra Gondu, v ktorej hlavné úlohy stvárni skupina žilinských obyvateľov – nehercov. Špeciálny je aj priestor, kde sa predstavenie odohrá – tým je budova bývalých Elektrární v centre mesta.

„Pre jubilejný desiaty ročník bude v centre pozornosti publikum.“

„Festival Kiosk sa už desiaty raz bude vymykať z normálu. Svoje jubileum oslavuje riadne nabitým programom, v ktorom sa miešajú žánre, druhy aj národnosti,“ hovorí náš spoluautor Milo Juráni, ktorý pôsobí ako divadelný kritik a šéfredaktor časopisu Divadelného ústavu kød. Každý rok rieši festival inú tému, ktorá sa skloňuje hlavne v rámci sprievodného programu. Ten tvoria diskusie, inštalácie, intervencie a projekty vytvorené na mieru festivalu. 

Kiosk nevynechá ani etablovaných tvorcov, ktorí budú pomyselnou protiváhou mladej generácie. Exkluzívne otvorenie podujatia obstará divadelná adaptácia Orwellovho textu Princípy Newspeaku v hlavnej úlohe so známym hercom Róbertom Rothom. V piatkovom programe je zaradená aj novinka Únos Európy divadelnej skupiny Debris Company, ktorá reaguje na súčasnú krízu európskej kultúry. Kiosk myslí aj na tých najmenších divákov. 

Deťom bude patriť sobotňajšie dopoludnie v priestoroch Novej synagógy. Je pre nich pripravená tanečno-pohybová zážitková hra Bojovka, workshop kayanotipie alebo projekt Dust, ktorý pracuje s virtuálnou realitou.

„Za návštevu stojí všetko, no špeciálne odporučenie patrí eventom označeným v programe podtitulom Inhabiting a space. Okrem samotného diela prinesú aj špeciálny improvizovaný obsah, do ktorého sa bude môcť zapojiť aj divák. Veď práve nový divák je hlavnou témou celého jubilejného ročníka festivalu, “ vysvetľuje Milo Juráni.

„Festival Kiosk sa už desiaty raz bude vymykať z normálu.“

Každý rok rozoberá festival inú tému, ktorá je skloňovaná hlavne v rámci sprievodného programu. Ten tvoria diskusie, intervencie a projekty vytvorené na mieru festivalu. Pre jubilejný desiaty ročník bude v centre pozornosti publikum – tohtoročnou témou je Nový divák. „Jednou z nastolených otázok bude, čo všetko znamená byť v dnešnej dobe divadelným divákom a čo všetko od divákov tvorca vyžaduje,“ dodáva Krištof.

„Z konkrétnych divadelných, tanečných a performatívnych diel netreba prepásť slovenský Únos Európy od Debris Company, Stopy v pamäti zoskupenia Odivo a tiež site-specific v univerzitnej aule Zvuky auly od Denkzeug/Archimera. Zo zahraničného programu (aj keď so slovenským zastúpením) minimálne to, pričom ako tvorca spolupracovali Petra Tejnorová alebo Peter Šavel,“ odporúča Milo Juráni.

Okrem spomínaného čakajú na návštevníkov Kiosku workshopy, koncerty, divadelné akcie vo verejnom priestore, prednášky, filmy, prezentácie, happeningy či večerné párty. Už tradične bude udelené ocenenie za originálny svetelný dizajn pri festivale Kiosk s názvom POČIN [POUČN].

Festival sa bude konať od 27. do 30. júla 2017 v Stanici Žilina-Záriečie a spriatelených priestoroch v Žiline. Program a ďalšie informácie nájdete tu. Podujatie sa koná s podporou Fondu na podporu umenia a Mesta Žilina.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite