Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Držgroš sa vracia

.juraj Malíček .kultúra .zásah

Sme v osemdesiatych rokoch v normalizovanom Československu a všetky deti navôkol odoberajú časopisy Elektrón, ABC a Kamaráta. Bez toho, že by sme to bližšie tematizovali, automaticky sa vo všetkých tých troch periodikách začína čítanie stránkou s komiksom.

týždeň čo týždeň, mesiac čo mesiac nová dávka, zdanlivo ničím výnimočná dobová komiksová rutina. Sviatočné chvíle zažívame, keď sa nám podarí zohnať francúzsky Pif, ktorý vychádza v komunistickom vydavateľstve L' Humanité, a tak sa u nás dá kúpiť oficiálne v Zahraničnej tlači. Ešte sviatočnejšie chvíle prichádzajú, keď ktosi do školy prinesie komiksy, čo si kúpil v lete na dovolenke v Juhoslávii, pričom do zvláštnej extázy nás dostávajú hrubé disneyovské booky o Káčerovi Donaldovi a spol. 

Osemdesiatky sa končia a deväťdesiatky sa začínajú, zdá sa mi, že to bolo bezprostredne po Nežnej, ale ruku za to do ohňa nedám, v každom prípade, už som na učňovke, keď sa v nedeľu podvečer normálne u nás v telke objavuje program Walt Disney uvádza.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite