Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lena verzus Svet

.zuzana Mojžišová .kultúra .kritika

Jestvujú spoločenské témy, o ktorých sa hovorilo ťažko v minulosti a hovorí sa ťažko aj dnes. Ani budúcnosť to nezmení. Preto, že tie témy sú odporné, na celý život boľavé, zanesené predsudkami a stereotypmi. Sú špinavé.

Lena verzus Svet

lena. Gymnazistka. Môže mať tak sedemnásť. Rodina – fungujúca. Stredná trieda. Mama a otec v pohode medzi sebou aj v kontakte s deťmi. V rámci možností, celkom bez hádok to nie je. Nezhody súvisia najmä s bratom Bohdanom. Tiež dospieva. Má to ťažké, prekonaná detská obrna na jeho zovňajšku zanechala výrazné stopy. Jeden zo spôsobov, ako sa so situáciou vyrovnáva, je strhávanie matkinej pozornosti na seba – aj na Lenin úkor. Bohdan asi sestre závidí, hnevá ho, že práve on si „vyžral" rodinné nešťastie.  A že je ten fakt nepríjemný hendikep na ňom na prvý pohľad tak vidno. Ale zlepší sa to, bude cvičiť s činkami pod vedením učiteľa Roba a...

Lena. Niekedy rodičov oklame. A ide záškoláčiť. Nie pričasto. S mierou. Lena má kamarátku Rózu. Dobrú kamarátku. O hocičom by sa mohli pozhovárať, ale vlastne sa rozprávajú iba o jednom – o sexe, teda vlastne o šukačke; o (v podstate nijakých) osobných skúsenostiach v tej oblasti, však sú ešte obe mladučké; o penisoch, vlastne o... Sú tu síce rovesníci či fešák na didžine, ale hlavná reč sa krúti okolo učiteľa Roba. Róza je z neho celkom hotová. Závidí Lene, že ju chodí domov doučovať geometriu. Robo je jednoducho king, možno aj všetky študentky v škole sú do neho zbláznené. Ešte aj Lenina mama sa primaľuje, keď má prísť pán učiteľ na návštevu. A šteboce, a šteboce.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite