Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zelená Pošta na vinyle

.peter Bálik .kultúra

Legendárny album dvojice Marián Varga a Pavol Hammel vyšiel konečne v reedícii na vinyle. Tu je jeho celý príbeh.

Zelená Pošta na vinyle Tibor Borský Pavol Hammel a Marián Varga počas fotenia k obalu albumu Zelená pošta.

vinylový život sa konečne prebudil aj na Slovensku. Na jar vyšiel na LP debutový album Deža Ursinyho a nedávno aj legendárne Korvengencie od Collegium Musicum. Teraz k nim pribudol ďalší dôležitý kus slovenskej rockovej histórie. Je ním vinyl Zelená pošta, pod ktorým je podpísaná dvojica Marián Varga a Pavol Hammel. Keď sme pred niekoľkými rokmi s Jurajom Kušnierikom robili s Mariánom Vargom rozhovor, ktorý sa viazal k odohratiu celého albumu na festivale Konvergencie, dozvedeli sme sa viacero zaujímavých informácií. O tom, ako tento fantastický kus hudby začal vznikať v hlavách Vargu a Peteraja na kúpalisku v Petržalke, o tom ako Marián nakoniec presadil Hammela za speváka všetkých piesní, o Smutnej rannej električke básnika Miroslava Válka, ktorý držal nad Vargom ochrannú ruku, ako aj o pozadí vzniku obalu, ktorého hlavnou hviezdou bol neposlušný kôň. 

letný album

Po vydaní výpravných Konvergencií, ktoré z Vargu a Collegium Musicum spravili v tom čase jednu z najväčších hviezd československej popmusic,  sa legendárny hudobník, našťastie, nepustil  do ďalšieho veľkého celku, ale vrátil sa k obyčajným  pesničkám.  V zálohe mu ich zostalo pár, ktoré sa nezmestili na debutový album  Prúdov  Zvonky zvoňte, zvyšok vznikol za dva týždne počas  spoločných výletov s textárom Kamilom Peterajom. V rozhovore s .týždňom u neho doma v dedine Čierna Voda, kde býva,  Marián Varga spomína,  že v tom čase prežíval on a jeho kapela asi  najlepšie obdobie celej svojej kariéry, čo sa prejavilo aj na výsledku Zelenej  pošty,  najslnečnejšieho a najbezstarostnejšieho albumu  v jeho bohatej  diskografii.   

„Zelená pošta je taká moja óda na radosť.“

„Bola to zlatá éra, nielen  pre mňa, ale aj pre skupinu. S  Kamilom Peterajom sme boli výborní  kamaráti a chodili sme sa kúpať na lido v  Petržalke, ktorá ešte vtedy bola dedinou. Všade naokolo bola zeleň, nie ako teraz.  Vždy večer, keď som sa vrátil domov, zložil som pesničku.  Bol som očarený  Bratislavou. Zelená pošta je taká moja óda na radosť,“ spomína Marián Varga,  ktorý v knihe Petra Uličného  O cestách, ktoré nevedú do Ríma označil Zelenú  poštu za  svoj „letný album", pričom predchádzajúce Konvergencie  sú podľa neho „zimným“ albumom. 

Všetky piesne na Zelenej pošte nakoniec  naspieval Pavol Hammel, Vargov bývalý kolega z Prúdov. Dnes  sa javí táto voľba ako  logická, no vtedy bol medzi vytypovanými  vokalistami až na poslednom mieste. Keď  všetky snahy o objavenie  nového hlasu padli (o spev sa napríklad neúspešne pokúšali  aj Kamil Peteraj s Fedorom Frešom), Marián sa obrátil na Hammela,  aj keď jeho spoluhráči z Collegium Musicum o tom nechceli ani počuť,  pretože vtedy boli s ním na smrť pohádaní.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite