Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zakázaná výstava v roku 1977

.miroslav Pollák .kultúra

Pri jemnom odľahčení môžeme pred dnešných stredoškolákov zaradiť študentov z roku 1989. Ale bolo tu ešte jedno študentské podujatie, ktoré si treba pripomenúť.

ak by sme chceli k týmto dvom skupinám študentov (z roku 2017 a z roku 1989) priradiť do série nejakú ďalšiu, ešte staršiu skupinu študentov, možnou ponukou by bola skupina študentov z Košíc v roku 1977. Vzhľadom na spomínané obdobie môžeme tušiť, že sa im nepodarilo zmeniť politický systém v krajine ani pozvať alebo vyhnať cudzie vojská, ani založiť masívne hnutie odporu, ani odvolať hoci aj náhodne vybratého člena Slovenskej vlády, ani spustiť masovú petíciu za občianske slobody, ani nič podobné. Žiadne veľké dôsledky sa po aktivite tejto skupiny stredoškolákov z Košíc v roku 1977 nedostavili. Prečo ich potom spomíname? 

Lebo v tom najhlavnejšom boli takými istými študentmi ako študenti z Novembra, respektíve tohtoroční študenti z masových pochodov a stretnutí v najväčších slovenských mestách. Aj oni verejne prejavili svoje vnútorné odhodlanie slobodne. Vyjadrili svoj postoj k svojmu okoliu, škole, mestu, krajine a svetu svojím vlastným spôsobom, svojím umeleckým prejavom. Urobili to v roku 1977, keď to nebolo také ľahké a samozrejmé ako dnes. Išlo o študentov Strednej umeleckej priemyselnej školy v Košiciach, ktorí boli umelcami a občanmi zároveň. Svoj postoj a prejav potvrdili už vo svojom nedospelom veku 16-17 rokov, už vtedy teda boli zrelými občanmi. O čo išlo? 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite