Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Boh je stratégia

.michal Novota .kultúra .knižnica

Alastair Cambpell je britský novinár a vyliečený alkoholik s vášňou pre dve ľudské činnosti úzko spojené so súťaživosťou: politiku a šport. O oboch napísal pútavú knihu.

kniha sa volá Winners: And How They Succeed (v češtine Bible vítězů). Podľa obálky pôsobí trochu odstrašujúco, akoby šlo o ďalší márny pokus nájsť kameň mudrcov a ich tajnú formulku na instantný úspech bez námahy. Na tú som si už vypestoval silnú alergiu. Zhora nadol ilustrujú obálku mená, ktorých spája jediné: úspech. Od Billa Gatesa, Jacka Welcha a Baracka Obamu po Jose Mourinha, Davida Beckhama a Usaina Bolta. Je to však len úspech, čo ich spája, alebo sa za svetskou slávou (poľnou trávou) skrýva niečo viac? Napríklad talent, obeta, práca alebo veľa práce?

Našťastie si túto otázku nekladie tuctový šarlatán, ale všetkými masťami mazaný praktik z vrcholovej politiky, ktorý cez deň žil politikou a v noci futbalom (občas naopak), aby zase zaspával s politikou. Najskôr ho však treba v krátkosti predstaviť. Campbell je v Spojenom kráľovstve tým, čo sa zvykne povrchne nazývať „spin doctor“. V rokoch 1997 až 2003 bol ľavou rukou a tieňom premiéra Tonyho Blaira, najprv jeho hovorcom a potom šéfom komunikácie na Downing Street 10. Nielen to, je aj krstným otcom najúspešnejšieho rebrandingu labouristov v dejinách. Ani náhodou nešlo len o logo. Ešte nikomu v ľavicovej Labour party sa pred Blairom ani po ňom nepodarilo vyhrať líderské aj parlamentné voľby s programom konzervatívnej arcinepriateľky barónky Thatcherovej.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite