Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.kniha na víkend: Lindgrenovej fantasy

.anton Vydra .kultúra

O tom, že Astrid Lindgrenová bola veľká spisovateľka, nebude azda nikto pochybovať. Ale do fantasy žánru sa možno púšťať nemusela.

.kniha na víkend: Lindgrenovej fantasy Astrid Lindgrenová: Mio, môj Mio. Preložila Mária Bratová. Bratislava: Slovart 2016.

minulý rok sa na pultoch kníhkupectiev objavil medzi detskými knihami aj titul Mio, môj Mio od švédskej spisovateľky Astrid Lidgrenovej. Obálka s parciálnym lakom vždy zaujme, tak som po nej celkom prirodzene siahol. Knižka má veľké písmená, hlavný hrdina má deväť rokov, príbeh vyzerá na pohľad pútavo. A aj taký je – je to doslova detský triler, pre niektorých možno až detský horor so starostlivo vystupňovaným napätím.

Celé je to o tom, že sa stratí chlapec a hľadá ho polícia, no chlapec ostáva nezvestný. Lepšie povedané, vytratí sa a ešte ho to aj spraví šťastným. Unikne do fantazijného sveta, do Krajiny úsvitu za svojím otcom, ktorý je v tej krajine kráľom. Vyložte si ten obraz, ako len chcete. Pravdou je, že chlapcovi jeho vysnený svet vyhovuje, lebo v tom reálnom žil on, dieťa z detského domova, v pestúnskej starostlivosti manželov, ktorí sa oňho bohvieako nestarali.

„Do hry ako deus ex machina
zakaždým vstúpi nejaká čarovnosť, ktorá všetko napráva.“

A teraz malé intermezzo zo života spisovateľky. Jej prvé dieťa bolo nemanželské, Lars sa narodil v roku 1926 a jeho biologickým otcom bol novinár Reinhold Blomberg.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite