Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Máme čítať túto dôležitú knihu?

.martin Mojžiš .kultúra .knižnica

The Epoch Times sú čínske disidentské noviny vydávané od roku 2000 v USA. Deväť článkov publikovaných v týchto novinách vyšlo v roku 2005 knižne. Teraz vyšiel český preklad.

kniha sa volá Devět komentářů ke komunistické straně, podtitul znie: „kniha, ktorá inšpirovala milióny Číňanov k vystúpeniu z komunistickej strany.“ Nie je to dobrý text, ale potenciál inšpirovať na rozchod s ideami a praxou komunizmu rozhodne má. Teda, vlastne len s praxou. S ideami čínskeho komunizmu sa totiž ani veľmi rozísť nedá. Pretože nijaké neexistujú. Existuje len úplne vyprázdnená rétorika založená na nenávistnej ideológii marxizmu-leninizmu, „obohatenej“ o myšlienky Mao Ce-tunga, Teng Siao-pchinga a „myšlienky“ Tian Ce-mina.

K ideológii samotnej aspoň jeden citát z Deviatich komentárov: „Marxizmus-leninizmus je vo svojej podstate zlý. Iróniou je, že čínski komunisti mu nikdy naozaj neporozumeli. ... Čínska komunistická strana v skutočnosti nikdy nepochopila, čo marxizmus-leninizmus predstavuje, ale zdedila všetky jeho zlé stránky, ku ktorým priradila svoje vlastné, ešte ohavnejšie.“

K obohateniu o myšlienky čínskych komunistov by mohli postačovať dva citáty. Prvý od Mao Ce-tunga: „Čím sa môže pyšniť cisár Čchin Š-chuang? On zaživa pochoval len 460 konfuciánskych učencov, my sme pochovali 46 000 intelektuálov.“ A druhý od Teng Siao-pchinga: „Netreba váhať zabiť 200 000 ľudí výmenou za 20 rokov stability strany.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite