Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako nahradiť Johna Lennona?

.peter Bálik .kultúra .hudba

Album Flowers In The Dirt od Paula McCartneyho je jednou z jeho najlepších nahrávok. Nedávno sa dočkal výpravnej reedície, ktorá konečne obsahuje aj všetky pesničky, ktoré Paul napísal s Elvisom Costellom.

Ako nahradiť Johna Lennona? PRESSFOTO LINDA MCCARTNEY Paul McCartney v roku 1988 počas nahrávania Flowers in the Dirt s Elvisom Costellom.

hovorí sa, že aj priemerná pieseň Paula McCartneyho je oveľa lepšia, ako to najlepšie, čo zo seba vydolovali iní skladatelia. No ani taký hudobný génius, akým je bývalý Beatle, sa počas svojej dlhej kariéry nevyhol prešľapom. Paul prežil niekoľko komplikovaných období, to najťažšie asi bolo po rozpade Beatles, ale jeho sila spočíva v tom, že sa vždy dokázal vrátiť. Tak to bolo aj v osemdesiatych rokoch, keď sa tento spevák a skladateľ ocitol so svojou hudbou na vedľajšej koľaji.

v predčasnom dôchodku

Ôsma dekáda sa pre Paula nezačala dobre. Tou prvou smutnou správou bola násilná smrť Johna Lennona. Z mizérie sa mu podarilo vyhrabať silným albumom Tug of War (1982), na ktorom sa po rokoch spojil s bývalým producentom The Beatles Georgeom Martinom. Jeho meno sa objavilo v hitparádach aj vďaka spolupráci s Michaelom Jacksonom, s ktorým zložil dva obrovské hity Say Say Say a The Girl Is Mine. Ale keď Jackson poza jeho chrbát kúpil práva na časť piesní The Beatles, bol s priateľstvom koniec. Neskôr sa pokúsil zaujať filmovým muzikálom Give My Regards to Broad Street, v ktorého rámci znovu nahral aj zopár starých piesní The Beatles, no jeho prijatie bolo viac ako vlažné. Kritici film označili za prázdny a Paula obvinili zo sebavykrádania.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite