Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.kniha na víkend: Čo sa deje v tvojom mozgu, keď počúvaš hudbu

.anton Vydra .kultúra

Estetika si prešla, podobne ako iné vedy, dlhou cestou premien a hľadania nových spôsobov, ako najlepšie pochopiť to, čo ich zaujíma najviac. A estetiku najviac zaujíma vnímanie – najmä umeleckých diel.

.kniha na víkend: Čo sa deje v tvojom mozgu, keď počúvaš hudbu

české vydavateľstvo Nová beseda nie je len vydavateľstvom, ale aj zaujímavým vzdelávacím projektom. Už sú to dva roky, čo sa pustili do podnetnej edície „Co je nového v...“ Tri bodky si stačí vymeniť za niektorú z vied: pedagogika (Tomáš Feřtek), biológia (Anton Markoš), manažment (Stanislav Háša), a teraz aj estetika.

Na estetickú oblasť si vybrali mladú estetičku Terezu Hadravovú, aby predstavila, takpovediac, mladú tvár svetovej estetiky. Kde sa dnes táto veda pohybuje a ako pracuje? Zmyslom edície Novej besedy má byť popularizačné písanie, ktoré aj laikom predstaví súčasný stav vedeckého výskumu. Ako sa to darí Hadravovej?

Svoju knihu rozčlenila na tri časti. V prvej načrtla rozlíšenie medzi starou a novou estetikou, čiže medzi filozofickou a empirickou estetikou alebo ešte inak: medzi estetikou „v kresle“ a experimentálnou estetikou. Tá kreslová estetika z toho vychádza mierne skreslene. Akoby „tradičná“ estetika úplne bočila od technológií a ich využitia, čo však nie je celkom pravda.

Druhá časť sa zaoberá jedným zo spôsobov, ako sa robí takzvaná experimentálna estetika – prostredníctvom Meskinovho pokusu vystaviť pred ľudí gýč alebo kvalitné umenie a zisťovať, či sa im to bude páčiť, alebo nie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite