Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Trhlina v priestore literatúry

.marína Gálisová .kultúra .knižnica

Porota ceny Anasoft litera si tento rok musela vypočuť už dosť výčitiek, a to ešte ani nepoznáme výsledky hodnotenia. Stačilo pár mien, ktoré priradila medzi finalistov. Napríklad Jozef Karika.

jozef Karika je to, čomu sa u nás trochu zvláštne a neveľmi presne hovorí „žánrový autor“. Možno by viac sedel výraz „subžánrový“, ale ani to nie je podstatné. Podstatné je, že Karika píše (najmä) trilery a horory. A hoci mnohé z nich majú spoločenskokritický presah (príkladom môže byť mrazivá poviedka Dedičstvo zeme, dostupná na Karikovej webstránke), pre tých, ktorí si literatúru delia na poschodia – a horory umiestňujú blízko suterénu –, môže byť už námet Trhliny signálom, že takéto dielo do finále Anasoft litera nepatrí. Príbeh o miestach, kde miznú ľudia, a tí, ktorí nezmiznú, sa neraz vrátia s príšernými zážitkami, podľa niekoho skrátka nemôže byť „vysoká literatúra“.

Je to zvláštne, pretože hororová tvorba do kánonu uznávaných autorov nespochybniteľne patrí. Kde by bola svetová literatúra bez odkazu Edgara Allana Poea? Bez Ambrosa Biercea? Obaja americkí poviedkari pritom cielene a s chuťou vyvolávali u svojich čitateľov zimomriavky – a zanechali nesmrteľné diela. Alebo ako by bez inšpirácie hororovým (sub)žánrom vyzeralo dielo geniálneho Jorge Luisa Borgesa? Radšej ani nedomyslieť. Len mimochodom, Borges jednu svoju poviedku, nazvanú hamletovsky There Are More Things venoval nie Shakespearovi, ale, div sa svete, pre literárnych vedcov obskúrnemu H. P. Lovecraftovi – praotcovi literárneho fenoménu, ktorý sa nazýva „kozmická hrôza“. A nespomínam to tu náhodou. K Lovecraftovi sa ešte dostaneme.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite