Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Miro Žbirka: Nový Seržant bude znieť, ako by ho The Beatles nahrali teraz

.peter Bálik .kultúra

Pred 50 rokmi vyšiel Seržant Pepper od The Beatles, asi najlegendárnejší album všetkých čias. Koncom mája vychádza jeho nová zremixovaná verzia, za ktorou stojí Giles Martin, syn pôvodného producenta chrobákov Georgea Martina. Podľa speváka a beatlesológa Mira Žbirku to stojí obrovskú odvahu.

Miro Žbirka: Nový Seržant bude znieť, ako by ho The Beatles nahrali teraz profimedia

the Beatles Sgt. Pepper‘s Lonely Hearts Club Band vyšiel nedávno v stereo aj mono verzii. V rámci 50. výročia vychádza opäť v novom mixe. Prečo by sa ľudia, ktorí vlastnia originál, mali zaujímať o túto verziu?

Áno, Seržant vyšiel v mono aj stereo verzii, ale ide o mixy Georgea Martina. Sú to staré mixy, ktoré niekto potom zremastroval, ale nikdy nesiahol do mixov ako takých. To sa deje až v posledných rokoch a väčšinou je za tým Giles Martin, syn Georgea Martina. Žiadny album od The Beatles nebol doteraz zremixovaný s výnimkou Yellow Submarine. Vtedy šlo o piesne z filmu, bola to špecifická vec. Gilesovi Martinovi až teraz dovolili spraviť nové stereo mixy, čo je veľký dôvod kúpiť si nového Seržanta. Keď John Lennon po rokoch spomínal na mixovanie Seržanta, povedal: Too many things to get in. Myslel tým, že pri tomto albume a pesničkách typu I Am The Walrus mali až priveľa nápadov a nástrojov, ktoré bolo potrebné vtesnať do konečného mixu. Po 50 rokoch s dnešnou technikou je tu fantastická možnosť sa s tým pohrať. A je na Gilesovi, ako sa mu to podarilo.

napadlo vám, že niekto v budúcnosti sa pustí do remixovania Seržanta?

Tajne som dúfal, že sa to niekto odváži spraviť. Ale hovorím, je to, ako keby ste chceli prerábať Cheopsovu pyramídu. Jeden z Gilesových spolupracovníkov na projekte je Sam Okell, ktorý so mnou v Abbey Road nahrával pesničku Love Shines. Keď som sa Sama pýtal, aké to je, remixovať skladby The Beatles, netváril sa, že by bol z toho nervózny. Patrí do novej generácie a netrasú sa mu pri tom ruky. S Gilesom tvoria skvelú dvojicu. Sam sa nebojí pracovať s materiálom a Giles má zas obrovskú zodpovednosť.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite