Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ryby zo špinavého bazéna

.milo Juráni .kultúra .kritika

Podtitul inscenácie Elity z SND v réžii českého režiséra Jiřího Havelku znie: „Minulosť je pred nami.“ Minulosť sa zažrala hlboko, až tak, že ovplyvňuje potenciálnu budúcnosť.

keď SND v roku 2013 v inscenácii Karpatský triler podľa Eugena Gindla odhaľovalo pozadie korupčných machinácií 90. rokov, bolo to odvážne gesto prvolezca. Elity v tomto zmysle zachádzajú ďalej. Havelka je ako rybár na brehu špinavého bazéna dejín. Jednu za druhou z neho loví tučné ryby súčasnosti. Napriek tomu, že v bulletine prízvukuje, že divadlo na rozdiel od súdu nemá za úlohu dávať verdikty, Elity investigatívu na javisku neodmietajú. Zážitok z predstavenia preto pokračuje aj po jeho skončení. Aj rozhľadení diváci budú zrejme musieť ex post pátrať, ktorých prominentov to Havelka na javisku vyobrazil. Autorský tím, ktorý spolutvoria dramaturgovia Miriam Kičiňová a Daniel Majling, a celé herecké obsadenie teda trochu „blufuje“. V bulletine naznačujú, že nemajú snahu podávať obvinenia, no z dokumentárnych materiálov si vyberajú pestrú vzorku antiosobností. Ich výpoveď je zároveň nástojčivo konkrétna, ale s presahom k univerzálnejšej metafore.

zlí chlapci a ich obete

Väčšinu inscenácie tvorí sieť neobyčajných dialógov. Pracovníci ŠtB striedavo pozývajú na stretnutia do konšpiračných bytov alebo prichádzajú na návštevy k spolupracovníkom i podozrivým. Ich konanie má až rituálny charakter. V prvom prípade nalievajú whisky a ponúkajú americké cigarety, v druhom prehľadávajú šuplíky aj kuchynské skrinky. Nacvičenou metodikou získavajú potrebné podpisy na spoluprácu. Dialógy sú niekedy zdĺhavé, rezonujú najmä v divadelne zaujímavých situáciách. Invenčne graduje napríklad Andrejov dialóg s agentmi ŠtB. Expert v oblasti manažmentu ochotne akceptuje režim ako dobrého zamestnávateľa. Napriek tomu, že je lojálny, musí prejsť povinným dotazníkom. Odpovedá na otázky o vernosti socializmu, ako ho zasiahla smrť súdruha Brežneva. Jeho vyjadrenia k politickým otázkam aj súkromiu prehlušuje zvuk vŕtačky od susedov. Tajné stretnutie v konšpiračnom byte tým dostáva rámec komickej bežnosti a zvuk vyhrocuje napätie situácie. Vŕtačka ruší Andrejovo sústredenie. Na banálne otázky dáva kostrbaté odpovede. Odhaľuje, že viac ako režim ho zaujíma jeho vlastné ego.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite