Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Námetov na noir plný rezervoár

.filip Olšovský .kultúra .knižnica

Štrnásť českých spisovateľov, štrnásť temných poviedok umiestnených do dnešnej Prahy. V koncepte, ktorý si nástojčivo pýta aj svoju slovenskú verziu.

prvá kolekcia poviedok zo série Noir vyšla v roku 2004. Nachádzalo sa v nej devätnásť rôznych príbehov z newyorského Brooklynu. Neskôr pribudol aj Manhattan Noir alebo Bronx Noir a v posledných rokoch napríklad aj Petrohrad Noir, Kodaň Noir či dokonca Záhreb Noir. V októbri minulého roka do série newyorského vydavateľstva Akashic Books pribudla aj zbierka z metropoly našich západných susedov. Zasadenie jednotlivých príbehov do reálnych kulís stovežatej Prahy sa ukazuje ako rozhodujúca výhoda celej kolekcie. Špecifický ráz, geografická poloha či nedávna história každého z kútov, kde sa poviedky odohrávajú, sú štartovnými výhodami, ktoré s prehľadom prebíjajú všetky jednotlivé nedostatky. Praha Noir je v prvom rade zaujímavý koncept, ktorý pod svojou strechou ukryje aj slabšie tvorivé pokusy.

Ako vysvetľuje v predslove celej kolekcie jej editor Pavel Mandys, subžáner s názvom noir sa v miestnych končinách príliš neuchytil. V prvom rade vinou predošlého režimu, ktorý bol na temné príbehy plné bezmocnosti a nemohúcich oficiálnych autorít obzvlášť citlivý. Tvorbe noiru nenahrávala ani absencia podsvetia, dôležitého elementu takmer každej noirovej zápletky. Veľa sa nezmenilo ani po páde socializmu. Pomohol až neskorší nástup severských detektívok, ktoré autorom z menších krajín ukázali, že si pri vytváraní temného prostredia dokonale vystačia aj s miestnymi reáliami. Drsné vnútorné monológy predsa môžu hrdinovia viesť v akomkoľvek jazyku. Keď sa do mixu pridajú zabudnutí kostlivci predchádzajúcich režimov či brutalistická architektúra, ukáže sa, že noir v strednej Európe vlastne zažíva zlaté časy. Praha Noir je pozoruhodnou a osviežujúco rôznorodou kolekciou nápadov, ktoré z tohto prostredia pramenia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite