Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Minirecenzie

.kultúra .minirecenzie

KNIHA Szczepan Twardoch: Morfium; KNIHY Písať príbeh, Svetlo a farba v kameramanskej tvorbe, O ľuďoch a snoch; HUDBA Ryan Adams: Prisoner;

KNIHA
Szczepan Twardoch: Morfium (Host 2017)

Opilec, feťák a sukničkár Konstantin Willeman vníma dobytie Varšavy Nemcami na začiatku druhej svetovej vojny ako fakt, ktorý mu bráni v jeho zhýralom živote. Viac ho zaujíma morfium, ktoré môže dostať od svojho priateľa lekára, ako zranení, popri ktorých za ním kráča v nemocnici. A predsa sa zapojí do ilegálneho odboja, skôr z neschopnosti niečo odmietnuť ako z nadšenia, vlastenectva či odporu. Ten najväčší boj ale prebieha v jeho vnútri – medzi zhýralcom a otcom rodiny, medzi Poliakom a potomkom nemeckého šľachtica, medzi mužom a zbabelcom. Vedú ho rôzne hlasy, tak ako autor používa rôznych rozprávačov, a tým sa stáva príbeh nesmierne sugestívnym. Raz píše v prvej osobe hlavnej postavy, inokedy v tretej ako nezainteresovaný pozorovateľ, no často sa Kosťovi prihovára tajomná spoločníčka a radkyňa, z ktorej zdanlivo starostlivých rád ide čisté zlo. Radí mu, šepká mu, nabáda ho, rozpráva o tom, akých hrôz bolo ľudstvo schopné dopustiť sa počas svojej existencie: „Musíš být jako lidské zuby a drápy, jako lidská zbraň, jako meč, píka, puška a bomba, poněvadž takoví jsou lidé.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite