Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.kniha na víkend: Bujón v šumienke

.anton Vydra .kultúra

Prišla jar a ak ste sa ešte náhodou nerozhodli, či sa cez víkend vyberiete na turistiku, potom tu mám pre vás jednu knihu. Po jej prečítaní si začnete obúvať vibramy.

.kniha na víkend: Bujón v šumienke Mišo Diviak: Bujón v šumienke. 2. rozšírené vydanie. Bratislava: Hiking.sk 2016

nie je to nijaká veľká literatúra, ale zručne napísané spomienky na turistické avantúry – počnúc tými prvými v detstve až po tie skúsené, už poučené, dospelé. A je v tom do veľkej miery zachytená aj história (alebo aspoň jej výsek) alpinizmu u nás za posledných štyridsať rokov. A verte, boli to veľké zmeny.

Autorom knihy Bujón v šumienke je Mišo Diviak, rodák z Modry, dnes lesný správca v osade Kysihýbel v Štiavnických vrchoch. Kniha sa číta tak, ako by autor sedel popri vás kdesi pri ohni s pivom v ruke a rozprával vám príbeh za príbehom. Nechýba tomu šťava, ťah ani napätie. Napríklad rozprávanie o noci strávenej na Bukovine, kde uviazol v hnusnom počasí na povale akejsi chatky, zatiaľ čo naokolo zúrila búrka, bolo naozaj vzrušujúcim čítaním. Ale nielen to.

Ten, kto to zažil, pochopí pôvab z turistickej bolesti a trápenia, zo zápasu so živlami, po ktorých sa nie vždy dostaví ten romantizovaný pohľad z výšky hôr na krásne údolia.

Každému, kto má čo len trochu vzťah k horám, k poteniu, k pľuzgierom na nohách, k hladu, k strachu z rýchleho stmievania a vzdialeného cieľa, budú Diviakove príbehy blízke.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite