Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Najväčším prekvapením Oscarov bolo chybné oznámenie víťazného najlepšieho filmu

.redakcia .kultúra

Najprv vyhlásili za víťaza La La Land, potom vysvitlo, že najlepším filmom sa stal v skutočnosti Moonlight. Najdôležitejší filmový večer roku sprevádzal veľký trapas.

Najväčším prekvapením Oscarov bolo chybné oznámenie víťazného najlepšieho filmu Chris Pizzello/AP/SITA Ryan Gosling, hrajúci hlavnú rolu vo filme La La Land, nebol z chybného vyhlásenia nadšený.

najväčším prekvapením udeľovania 89. ročníka Oscarov v noci nadnes bolo chybné oznámenie muzikálu La La Land ako víťaza v kategórii najlepší film, ktoré na pódiu Dolby Theatre v Los Angeles oznámil herec, producent a scenárista Warren Beatty. V sále divadla prevládol šok a chaos, keď producentov muzikálu zastavili v ďakovnej reči a povedali im, že Beatty nesprávne prečítal text v obálke.

Zakročil moderátor večera Jimmy Kimmel a informoval, že víťazný najlepší film je dráma Moonlight režiséra Barryho Jenkinsa o dospievaní mladého afroamerického geja v drogovej štvrti, ktorá si odniesla aj Oscara za najlepší adaptovaný scenár a Oscara za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe (Mahershala Ali).

Producent La La Landu Jordan Horwitz následne odovzdal sošku Oscara, ktorú dostal, producentom Moonlightu.

Režisér La La Landu Damien Chazelle (32) si odniesol Oscara za jeho réžiu ako najmladší laureát v dejinách tejto kategórie a Emma Stonová za stvárnenie jednej z dvoch hlavných postáv vo filme, ktorý má Oscary aj za filmovú hudbu, filmovú pieseň, kameru a výpravu. Muzikálová romanca pianistu a herečky túžiacich po kariére premenila šesť z rekordných 14 nominácií, ktoré mala.

Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied v hlavnej mužskej hereckej kategórii získal Casey Affleck za postavu údržbára v dráme Miesto pri mori. Jeho návrat do rodiska za synovcom, ktorý osirel, oživil bolesť dávnej tragédie.

Damien Chazelle pri preberaní ocenenia za réžiu spomenul aj svoju priateľku Oliviu Hamiltonovú. „Toto je film o láske a ja som mal to šťastie zamilovať sa počas jeho nakrúcania," vyhlásil.

Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film získal film Salesman (Klient) iránskeho režiséra Ašghara Farhádího. Je to jeho druhý Oscar, v roku 2012 dostal ocenenie v rovnakej kategórii za snímku Rozchod Nadera a Simin. Režisér ceremoniál v Los Angeles bojkotoval na protest proti spornému nariadeniu amerického prezidenta Donalda Trumpa zakazujúcemu vstup občanov Iránu a ďalších šiestich prevažne moslimských krajín na územie USA.

Vo vyhlásení, ktoré na pódiu prečítali, Farhádí uviedol, že „rozdeliť svet na kategórie ,my' a ,naši nepriatelia' vyvoláva strach, nečestné ospravedlňovanie agresie a vojny".

Za najlepší dokument vyhlásili päťdielny seriál O. J.: Made in America, ktorého režisér uviedol, že „toto je ocenenie pre obete policajného a domáceho násilia. Toto je ich príbeh".

Z krátkych dokumentárnych filmov zvíťazila snímka The White Helmets/Biele prilby, Oscara za najlepší hraný krátky film si odniesla maďarská snímka Mindenki (po anglicky Sing).

Ako najlepší animovaný film Akadémia ocenila Zootropolis.

Prekvapením večera bolo, keď moderátor priviedol do sály skupinu ľudí, ktorí sa domnievali, že idú na výstavu Oscarových šiat. Nadšene sa stretli s hercami v prvom rade, ktorých im popredstavoval. Publikum sa smialo, aj keď sa na sediacich ľudí zniesli padáčiky s balíčkami šišiek a sušienok na občerstvenie.

Zdroj: TASR

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite