Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

O Ruženke aj rómskom holokauste

.přemysl Martinek .kultúra .film

Čaká nás 120 filmov, ktoré nie sú len konzumnou zábavou. MFFK Febiofest od 2. do 8. marca v Bratislave predstaví výber filmov, ktorý neskôr poputuje aj do desiatky ďalších slovenských miest.

O Ruženke aj rómskom holokauste PRESSFOTO DIERA V HLAVE Takmer storočný Francúz Raymond Gureme, ktorý dvakrát utiekol z koncentračného tábora, je jedným z protagonistov dokumentu Roberta Kirchhoffa Diera v hlave o rómskom holokauste.

najlepšie filmy z ponuky festivalu vyberá jeho umelecký riaditeľ Přemysl Martinek.

diera v hlave

Vyrážali im hákové kríže na hlavu, prežívali zverstvá fašistov. Boli pre nich na úplne poslednom stupienku a neboli dosť dobrí ani na to, aby zrátali, koľko ich zavraždili. Nový dokument Roberta Kirchhoffa prijali po svetovej premiére na zahraničných festivaloch rozporuplne. Neortodoxným spôsobom sa totiž venuje pamäti tých, ktorí prežili rómsky holokaust. Protagonisti zo Slovenska, Poľska, Nemecka, Srbska či Francúzska sa vracajú k tragickej minulosti, o ktorej často neprehovorili ani pred svojimi deťmi. Zvykli sme si na určitý spôsob, akým sa holokaust v dokumentárnom filme spodobuje a máme pocit, že už bolo predsa všetko povedané. Lenže Diera v hlave predovšetkým pripomína, ako málo vieme o rómskom holokauste a ako ťažko sa o ňom začala vyjavovať pravda až v posledných niekoľkých dekádach, keď sa obete rozhodli prehovoriť. Kirchhoffovým postavám sa nehovorí ľahko, často sú pred kamerou prvýkrát v živote a ich súčasné myslenie a životné situácie sú od minulosti na míle vzdialené. Práve autorov empatický prístup a snaha neprikrášľovať alebo nementorovať sú dôvodom, prečo tento excelentný film natoľko dráždi a dojíma zároveň. Film bude uvedený v sekcii Slovenská filmová krajina.

šípková Ruženka

Princ lieta vo vrtuľníku a začarovaný zámok je obklopený ezoterickými bytosťami, ktoré mu radia, ako naplniť svoj osud. Niektorí filmári nakrúcajú len občas a ich mená tak vypadnú z kolotoča festivalov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite