Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trainspotting: Vybrať si niečo iné

.peter Bálik .kultúra .film

Kultový film z roku 1996 o štyroch edinburských feťákoch nie je primárne o drogách, ale je skôr výstižným portrétom generácie 90. rokov. O tom, čo pre nich tento film znamená, píše popkultúrny teoretik Juraj Malíček, filmový kritik František Gyárfáš a moderátor Rádia FM a člen Saténových rúk Bebe.

Trainspotting: Vybrať si niečo iné CHANNEL FOR FILMS/AFP/PROFIMEDIA Ewan McGregor v úlohe Rentona uteká pred zákonom edinburskou ulicou s Ewenom Bremnerom ako Spudom vo filme Trainspotting z roku 1996.

malíček: Žiadna nostalgia

Trainspotting mal v Česku a na Slovensku premiéru 17. októbra 1996, teda necelých šesť mesiacov po premiére v Británii. V tom istom roku sa premietal aj na festivale v Cannes a určite aj na festivale v Karlových Varoch a možno i na Letnej filmovej škole v Uherskom Hradišti. V každom prípade, keď na jeseň prišiel normálne do kín, už prichádzal ako potenciálny alternatívny, či priamo klubový filmový hit, film, o ktorom sa vedelo. Veľa ľudí už ho videlo, soundtrack už sa veselo predával, čo sa na ňom stretali Iggy Pop, Lou Reed, Leftfield a Underworld, ikonický plagát už diváci drankali od kinárov, Trainspotting bol jednoducho veľký, už keď prichádzal.

I tá prijateľná miera kontroverznosti pomáhala, film, čo sa v ňom fetuje o sto-tristo, ale nejde o žiadnu hysterickú protidrogovú agitku. Film až esenciálne zachytávajúci atmosféru prvej polovice deväťdesiatych rokov, nekonečne vnútorne slobodný, film, čo spolu s Pulp Fiction búral predsudky o nízkom a vysokom filmovom umení, nihilistický portrét generácie, ktorá zažívala poslednú veľkú hudobnú a kultúrnu revolúciu. Fanúšikovia Davida Bowieho v ňom objavovali elektroniku, tanečné parties a extázu.

Danny Boyle sa zapísal už svojím debutom, filmom Plytký hrob z roku 1994, vtedy nepravdepodobným žánrom, zlepencom trileru, drámy a morbídnej komédie. Už v ňom hral Ewan McGregor a zneli Leftfield a Trainspotting mal byť tou snímkou, ktorá Boyleovu povesť potvrdí, alebo vyvráti. Že Trainspotting nakoniec Plytký hrob celkom prevalcuje, to vtedy napadlo málokomu. Ale stalo sa a o Trainspottingu môžeme pokojne vravieť ako o filme, čo urobil hviezdy tak zo svojich hercov, ako aj z režiséra. Veď Ewan Mc Gregor alias Mark Renton v Trainspottingu hral neskôr mladého Obi Wana Kenobiho v Hviezdnych vojnách. Ak by toto ktosi povedal v tom deväťdesiatom šiestom, už ho aj berú, že to s tými drogami predsa len prehnal. Hviezdami či rešpektovanými charakterovými hercami sa však stali i Robert Carlyle (Begbie), Ewen Bremner (Spud), Tommy Lee Miller (Sick Boy) a Kelly Macdonaldová (Diane).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite