Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Who’s that girl?

.peter Bálik .kultúra .hudba

Laura Pergolizzi alias LP je americká speváčka, ktorá pred časom dobýjala európske hitparády s pesničkou Lost On You. Vidieť a vypočuť si ju môžete na tohtoročnej Pohode. Kto sa skrýva za touto výnimočnou hudobníčkou, ktorú si pre jej androgýnny vzhľad mýlili s mužom?

Who’s that girl? MARK ESPER/POLARIS/PROFIMEDIA Laura Pergolizzi alias LP na berlínskom koncerte v máji 2016. Speváčke sa v Európe mimoriadne darí.

na prvý pohľad vyzerá s hustými kučeravými vlasmi a čiernymi okuliarmi ako Bob Dylan zo 60. rokov, no nebudem prvý ani posledný, kto si ju poplietol s mužom. Toto zvláštne stvorenie sa volá Laura Pergolizzi, ktorá si v skratke hovorí LP, a je dnes vďaka singlu Lost on You vychádzajúcou hviezdou popmusic. No je zároveň dôkazom toho, že aj v dnešnom umelom popovom svete sa dokáže presadiť niekto, kto sa vymyká akýmkoľvek konvenciám. Tridsaťpäťročná Američanka to dokázala napriek tomu, že jej cesta k úspechu bola viac ako kľukatá.

hlasnejšia ako vysávač

Na uchu má krížik, na hrudi vytetovanú plachetnicu. LP sa narodila v roku 1981 v americkom Huntingtone na Long Islande. Jej mama bola opernou speváčkou, ktorá vystúpila aj v Carnegie Hall, no svoju dcéru do hudby príliš netlačila. Napriek tomu, že od malička bolo jasné, že dcéra má veľký spevácky talent. LP dnes hovorí, že v tých časoch dokázala prekričať aj vysávač. Po vzore svojich bratov najprv počúvala klasický rock, jej najobľúbenejšou skladbou bola Bohemian Rhapsody, milovala The Beatles a The Rolling Stones a neskôr objavila Joni Mitchell. Od detstva zároveň vedela, že je trochu iná ako jej rovesníci. Dnes ju mrzí, že svojej mame, ktorá medzitým zomrela, nikdy nestihla povedať, že je lesbička. Otec jej orientáciu najprv považoval za prechodnú fázu, no neskôr sa s týmto faktom musel zmieriť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite