Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Oblek žltý ako horčica

.silvia Kaščáková .kultúra .literatúra

Keď sa vtedy v londýnskom byte rozhodla ukončiť svoj život, vo vedľajšej izbe spali jej deti. Ani fakt, že ju potrebujú, ju neprinútil ostať nažive. Ako potom čítať jej veselú knihu pre deti?

obe deti, Friedu a Nicholasa, predvídavo zamkla v dobre ventilovanej izbe s raňajkami a sama sebe zapla plynovú rúru. Stalo sa to 11. februára 1963. Sylvia Plath vtedy odišla. Ťažké depresie ničili jednu z najvýraznejších amerických poetiek 20. storočia po celý život. Za tragédiou opakovaných pokusov o samovraždu s následnými hospitalizáciami na psychiatrii nezaostával ani jej partnerský život. O tom, že sa v roku 1956 zamilovala a vydala za básnika Teda Hughesa, sa dočítame vždy ako o osudovej divokej láske, ktorá sa skončila po šiestich rokoch, päť mesiacov pred jej dobrovoľnou smrťou. Často sa k jej príčine okrem diagnózy depresie pripisuje aj Hughesova nevera.

Poézia bola Plathovej bytostnou súčasťou, preto sa v nej objavujú aj myšlienky na smrť. V jej textoch nájdeme autentické pohyby jej pocitov, traumu, osamotenosť, strach... Tvorivý nepokoj poetky zahŕňal tak chuť žiť a poradiť si so životom, ako aj prázdno a zostup na jej najúplnejšie dno.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite