Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

MENT – Extrémne dobrý showcase

.mário Gešvantner .kultúra

Slovinský Ment je jedným z najpríjemnejších európskych festivalov. Okrem hudby ponúka aj množstvo diskusií a prednášok so skutočne zaujímavými ľudmi z hudobnej branže.

MENT – Extrémne dobrý showcase Sunčan Stone/www.ment.si

nedá sa nespomenúť predovšetkým jedného zo zakladateľov legendárnej rozhlasovej stanice z amerického Seattlu KEXP Kevin Cole. Jeho debata so šéfom Iceland Music Export a bývalým členom The Sugarcubes Siggim Baldurssonom mala nesmiernu silu. (Mimochodom, Siggi mal v jeden deň oblečené tričko s výrokom a podpisom Juraja Kušnierika: Je to výborné!). Na akcii, kde sa väčšinou debatuje o tom, ako preraziť či koľko investovať, rozprával Kevin najmä o vášni k hudbe. Hovoril aj o tom, prečo deň po tom, ako teroristický fanatik vrazil v Nice nákladiakom do davu ľudí, hrali v KEXP len francúzske skladby, alebo ako na obmedzenia nového amerického prezidenta Trumpa pre občanov siedmich krajín na vstup do USA zareagovali playlistom zloženým výlučne zo skladieb interpretov týchto siedmich štátov.

Takisto bolo príjemné vidieť mnohých z hudobných odborníkov aj na koncerte jediného slovenského zástupcu na Mente 2017 The Ills. Ich koncert bol natrieskaný, pred klubom sa tiahol dlhý rad. The Ills a takisto ďalšiu výnimočnú kapelu, nemeckých White Wine, sme v januári zaradili do výberu z najväčšieho showcaseového festivalu v Európe, Eurosonic v holandskom Groningene, takže teraz necháme miesto iným objavom. Na Mente ich bolo neúrekom, takmer všetky sa pohybovali na stupnici dobré, zaujímavé až skvelé.

Haiku Garden

Chýry o tejto slovinskej štvorici sa mi do uší dostali už dávnejšie. Deväťdesiatkový shoegaze v modernom, často až dreampopovom šate nás bavil od prvého po posledný tón, od prvého akordu až po poslednú hlukovú stenu. Na jar by sa mohli objaviť aj na Slovensku, tam nesmiete chýbať.

Persons from Porlock

Vonku pršalo a my sme sa do klubu Channel Zero nevedeli dostať. Keď sme si vystáli dlhý rad, vnútri nás hneď strhla elektrizujúca atmosféra. Táto partička je síce mladá, no podľa reakcií publika má doma v Slovinsku už akýsi status hviezd alternatívnej scény. Zaslúžene. Pripomínali Tame Impala, ale v mladšom a najmä divokejšom podaní.

Baden-Baden

Bez mučenia priznávam, že keď som si pred koncertom pozrel videá, nepatrili títo Chorváti medzi mojich favoritov. No zablúdil som na nich v kine Šiška (mimochodom, jeden úchvatný priestor s dvoma koncertnými sálami) a nechcelo sa mi odísť. Gitarovka so zaujímavými elektronickými spodnými prúdmi, so spevákom, ktorý bol ako v tranze, neobstál na jednom mieste a dokázal strhnúť dav. Trocha ako kedysi naši Swan Bride.

The Sweat Release of Death

Sedeli sme s chalanmi s The Ills v šatni po ich koncerte, no z debaty nás vytrhla muzika, ktorá sa čoraz nástojčivejšie ozývala z pódia. Najskôr nenápadné gitary s utiahnutým ženským vokálom, neskôr pesničkové pasáže, ktoré na záver úplne zbúrali noisové steny a extatický speváčkin prejav. Špina v tom najlepšom slova zmysle.

Coals

A na záver niečo pokojnejšie. Poľské duo The Coals má celkom dobre našliapnuté do veľkého európskeho sveta Nie div. Katarzyna a Łukasz vás vtiahnu do zasneného sveta, z ktorého sa vám nechce von. Akoby ste boli v obláčikoch v Pene dní Borisa Viana. Ak máte radi napríklad The xx a podobné projekty, ulahodia vám. A ešte aj ten ich akoby hanblivý prejav, no rozkošné.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite