Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.kniha na víkend: Mačacia krajina

.anton Vydra .kultúra

Tá kniha aj je, aj nie je rozprávkou. Deti nie sú nevyhnutne jedinými adresátmi Rakúsových príbehov. A prečo by aj mali byť? Len preto, že postavy patria do ríše zvierat?

.kniha na víkend: Mačacia krajina Stanislav Rakús: Mačacia krajina. Ilustrovala Joanna Klimaszewska. Levoča: Modrý Peter 2016.

spisovateľ Stanislav Rakús napísal Mačaciu krajinu v roku 1986. V roku 2005 ju vydal Koloman Kertész Bagala v edícii literarnyklub.sk. Dnes vychádza opäť, tentoraz vo vydavateľstve Modrý Peter a s ilustráciami poľskej výtvarníčky Joanny Klimaszewskej.

Rakúsove postavy sú mačky a kocúry, no ich vlastnosti sú čisto ľudské, až príliš ľudské. Hlavnou postavou (prvej časti knihy) je malý kocúr Paniberko. Aj to je, aj to nie je hrdina jednotlivých príbehov. V prvom rade je to kocúr, ktorý sa rozhodne robiť dobré skutky, „hoci ešte vôbec nevedel, kde by mal vykonať dajakú šľachetnosť a z ktorého konca sa pustiť do dobroty“.

„Rakúsova kniha nehovorí o mačkách. Hovorí o nás a hovorí to inak než bežným jazykom. Autor o tom dobre vie.“

Lenže robiť dobré skutky nie je len tak. A Paniberko postupne zisťuje, že jeho dobré skutky privádzajú ostatné mačky nielen do rozpakov, ale im aj ubližujú a Paniberkovi prinášajú zo dňa na deň skôr smolu než dobrý pocit z toho, že niekomu pomohol.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite