Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

V jame levovej

.eva Čobejová .kultúra .zásah

Kedysi pred dvoma rokmi sa bratislavské divadlo Astorka pokúsilo o čosi netradičnejšie – o autorské divadlo v predstavení Jama deravá. Na základe štatistík, prieskumov a správ v médiách chceli divadelní umelci podať obraz slovenskej povahy. Pýtali sa, aká je typická Slovenka? Typický Slovák? Sled kr

je vždy pozoruhodné, keď sa o takúto politicky aj spoločensky vyhranenú výpoveď pokúsi klasické kamenné divadlo. Je fajn, že si to mohlo dovoliť – a možno vďaka tomu, že hoci divadlo sídli priamo v budove ministerstva kultúry, jeho zriaďovateľom je Bratislavský samosprávny kraj, kde ešte stále dožíva takmer zabudnutý župan Frešo.

Pokus o autorské divadlo v Astorke mal po premiére celkom kladné ohlasy. Dobrá réžia Michala Vajdičku, nápaditosť, vtip, osobné nasadenie hercov – ako aj zjavná potreba divákov zažiť katarzný smiech pri umelecky nápaditej reflexii slovenskej reality. Ale má tento projekt šancu prežiť dlhšie? Po dvoch rokoch sa zdá, že záujem o Jamu deravú neutícha, zohnať lístky je celkom oriešok. Diváci aj po dvoch rokoch tlieskajú vďačne, ba až nadšene. Hoci to nie je predstavenie pre každého.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite