Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Moja sedmička z Groningenu

.mário Gešvantner .kultúra

Už 31. ročník najväčšieho showcasového festivalu Eurosonic Noorderslag predstavil vyše tri stovky interpretov, ktorí majú šancu a kvality presadiť sa vo veľkom hudobnom svete.

Moja sedmička z Groningenu eurosonic-noorderslag.nl

my sme boli v Groningene s jediným slovenským zástupcom v line-upe, skupinou The Ills, aj preto sme časť programu strávili s nimi. No aj tak sme absolvovali maratón presunov medzi vyše tromi desiatkami klubov, v daždi, mraze či snežení. Veľa koncertov sme nestihli, na niektoré sme sa pre obrovský záujem nedostali a boli aj také, z ktorých sme odišli, lebo nás nebavili. No vychutnali sme si aj skvelé vystúpenia, spomedzi ktorých bolo najlepších týchto sedem:

anna Meredith

Ak ste toto meno ešte nepočuli (o čom pochybujem, veď vlani hrala Anna na Pohode), tak si ho zapíšte do notesov veľkými písmenami. Škótska dievčina s klasickým hudobným vzdelaním skladala kedysi pre BBC Scottish Symphony Orchestra (a napísala napríklad aj operu), no vždy ju to lákalo k modernejším žánrom. Na Pohode bola fantastická, zažiarila aj na Iceland Airwaves, na Eurosonicu už bola hviezdnou šľahačkou na festivalovej torte. Mašinky, klávesy, klarinet, violončelá, gitara, tuba a bicie – to je zloženie jej koncertnej kapely. A teda hrá to neuveriteľne, čistá radosť z hudby. Pozeráte, počúvate a musíte sa blahom usmievať.


idles

Po pódiu sa ako tiger v klietke prechádzal chlapík s blond vlasmi a tmavými fúzmi a občas, alebo skôr často hádzal vyzývavé a nevraživé pohľady do postupne sa zapĺňajúceho publika. Bolo jasné, že technik to nebude.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite