Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slovenská stopa po francúzskych robotoch

.redakcia .kultúra .anketa

Na odkaz Daft Punk sme sa pýtali aj slovenských producentov. Položili sme im tri otázky: 1. Čo sa vám ako prvé vybaví, keď počujete názov Daft Punk? 2. Čo pre vás Daft Punk znamená? a 3. Ktorý moment (pesnička/album/klip) pre vás najlepšie stelesňuje Daft Punk?

Slovenská stopa po francúzskych robotoch Matt Sayles/Invision/AP/SITA

dalibor Hriadel aka Stratasoul, hudobný producent

1. Moje začiatky v elektronickej hudbe. Veľmi dávno som počul skladbu Revolution 909 u kamaráta na platni a doteraz z nej mám také isté zimomriavky. Daft Punk vo mne, okrem iných kapiel, prebudili lásku k hudbe.

2. Album Homework vznikol celý v jednej malej miestnosti. Vďaka nemu som sa zaprisahal, že keď vie niekto spraviť taký album v spálni, musí sa to dať aj v mojej detskej izbe. V čase, keď stál sampler tridsaťtisíc korún, čo pre stredoškoláka, ktorý nemá za otca Borisa Kollára, nebol dostupný nástroj, to bola veľká inšpirácia.

3. Jednoznačne Revolution 909. Či už pesnička, alebo klip, vďaka ktorému som sa naučil prvýkrát robiť špagety napolitana. No zvuk Daft Punku je taký individuálny, že prakticky každá ich skladba svieti z veľkého množstva generickej elektroniky a je rozpoznateľná na dva kilometre, aj keď hrá v supermarkete.


pišta Kráľovič aka FVLCRVM, hudobný producent

1. „French Electro“. Zvuk, ktorý vo svojom čase ovládol komerčné aj nekomerčné kluby, a prístup, akým sa tvorili songy, dodnes počuť v mnohých žánroch. A taktiež je Daft Punk asi prvý známy projekt, za ktorým nie sú tváre, ale iba masky.

2. Vďaka Daft Punk sa sampling soulových skladieb presunul z vtedy ešte nekomerčného hip-hopu aj do Európe viac blízkeho housu. Daft Punk dali základ svojskému žánru, ktorý neskôr modulovali aj ďalší interpreti pod hlavičkou Ed Banger records. A to je práve hudba, ktorá ma inšpirovala na produkciu tanečnej hudby a DJ-ingu.

3. Asi album Discovery. Album tak natlačený hitmi sa dnes len už tak nevidí. Respektíve nepočuje.

erik „Losos“ Horák producent a muzikant

1. Daft Punk = genialita. Obrovský talent a originalita skĺbená s komerčným úspechom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite