Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oplatilo sa 2016: Albumy roka

.peter Bálik .filip Olšovský .kultúra

Rok 2016 bol rokom veľkých gest a albumov hudobných velikánov. Viacerí z nich sa zmestili aj do nášho rebríčka najlepších albumov uplynulého roka.

Oplatilo sa 2016: Albumy roka youtube David Bowie zápasil so zákernou chorobou. Napriek tomu vydal tri dni pred svojou smrťou album, ktorý viaceré médiá označili za album roka.

david Bowie: Blackstar (Columbia Records)

Rok 2016 bude navždy rokom Davida Bowieho. Britský spevák síce zomrel začiatkom januára, no o jeho poslednom albume Blackstar, ktorý stihol vydať tri dni pred smrťou, sa hovorí dodnes. Viaceré časopisy a internetové médiá ho vo svojich koncoročných rebríčkoch označili za album roka. Takmer nikto netušil, že posledných osemnásť mesiacov života zápasil Bowie so zákernou chorobou. Všetky informácie o svojom stave však zašifroval do svojich klipov a pesničiek, ako aj do muzikálu Lazarus, ktorý stihol dokončiť krátko pred svojou smrťou. Blackstar je Bowieho masterpiece, najlepšia hudba akú tento umelec, ktorý sa kedysi preslávil ako Ziggy Stardust, vytvoril od čias svojich najplodnejších sedemdesiatych rokov.

david Brent: Life on the Road (Juxtaposition Records)

Mal to byť pôvodne iba vedľajší produkt celovečerného filmu o Davidovi Brentovi – fiktívnej postave trápneho šéfa, ktorý sa vyberie na koncertnú šnúru. Komik Ricky Gervais si cielene vybral najpatetickejšie afekty hudobného sveta, aby ich rozvinul do dvadsaťpiesňového (!) albumu. Gervais mal vždy talent upozorňovať na vžité predsudky či pravidelné zlyhania, no v zhudobnenej podobe jeho podpichnutia rezonujú ešte lepšie. Ako keď sa v Paris Nights lúči s „princeznou, ktorá objala muža s rozvinutým AIDS“ alebo v Native American obhajuje Indiánov, „ktorí skalpovali, len keď ich niekto naozaj naštval“. Life on the Road je paródia v pravom zmysle slova, ktorá funguje na všetkých leveloch. A keď sa k Electricity, DOKONALEJ a asi päťkrát gradujúcej imitácii skladieb Coldplay niekde v polovici pridá aj sám Chris Martin, je jasné, že Coldplay sú späť vo forme. Na albume človeka, ktorý ani neexistuje, medzi piesňami o prostitútkach, Keňanoch a kovbojoch.

glass Animals: How to Be a Human Being (Caroline Records)

Nadviazať na dva roky starú a hojne vychvaľovanú štúdiovku bolo pre Glass Animals výzvou. Vedeli, že nová dávka toho istého už nebude stačiť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite