Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrel Radim Hladík, legenda českého bigbítu

.peter Bálik .kultúra

Radim Hladík bol jedným z najlepších českých gitaristov. V jeho príbehu je silno zastúpená aj slovenská stopa.

Zomrel Radim Hladík, legenda českého bigbítu Adolf Horsinka/MAFRA/Profimedia Legendárny gitarista Radim Hladík, ktorého gitara priniesla do československej rockovej scény nový zvuk, zomrel v nedeľu ráno.

radim Hladík sa narodil 13. decembra 1946 v Prahe. Patril k zakladateľom československého bigbítu. V druhej polovici 60. rokov bol šéfom pražskej beatovej skupiny The Matadors, kde spieval aj Vladimír Mišík. Neskôr, keď v svetovej popmusic do popredia dostali gitaristi ako Eric Clapton či Jimi Hendrix, Hladík založil v roku 1968 skupinu Blue Effect. Pomenoval ju podľa modrej knižky, ktorej držitelia nemuseli ísť na povinnú vojenskú službu.

Po normalizácii kapela bola nútená premenovať sa na Modrý Efekt, respektíve M Efekt. V 70. rokoch skupina patrila medzi najlepšie artrockové a džezrockové skupiny v Československu, ktorej dominoval Hladíkov precízny gitarový tón.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite