Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nádych, výdych. Na Pohodu prídu alt-J

.filip Olšovský .kultúra

Festival Pohoda ohlásil prvé meno ročníka 2017. Do Trenčína prídu hviezdy svetového formátu, pri ktorých sa ťažko ujme argument, že Pohoda vozí na Slovensko len hviezdy za zenitom.

Nádych, výdych. Na Pohodu prídu alt-J JOSÉ SENA GOULĂO/EPA/profimedia Hviezdy elektronickej scény vystúpia v novom roku aj na trenčianskom letisku.

na hudobnú scénu vtrhli rýchlosťou, aká sa len tak nevidí. Ich raketový vzostup by možno dával zmysel, keby boli rockovou skupinou s dravým ťahom na bránu. Oni sú však dokonalým opakom. Sú hanblivými umelcami z akademického prostredia, ktorí sa, len tak mimochodom, stali miláčikmi celej generácie mestských tínedžerov.

Gro alt-J vzniklo na univerzite v Leedsi, kde sa spevák Joe Newman spoznal s (dnes už bývalým) basákom kapely Gwillom Sainsburym. Na internáte mali zakázané hlučné nástroje, a tak boli nútení improvizovať. V konečnom dôsledku vďaka tomu vytvorili tlmený zvuk, ktorý sa stal pre alt-J charakteristický.

„Počúvať alt-J sa stalo cool ešte predtým, než vydali prvý album.“

Vďaka vokálnemu rozpätiu a kvetnatým falzetom ich často prirovnávajú k Radiohead, ktorí takisto využívajú spev ako ďalší z nástrojov. alt-J však zachádzajú ešte o kus ďalej a vo svojej tvorbe spájajú údernosť minimalistickej elektronickej scény posledných rokov (The xx, James Blake) so spevom a bicími, aké nemajú na hudobnej scéne svoj priliehavý pár.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite